Grantham had zijn voorzorgsmaatregelen genomen. Zo was er geen ceremonie gepland tijdens de plaatsing en zetten ze het beeld op een hoogte van drie meter, om zo te voorkomen dat demonstranten schade zouden toebrengen aan het beeld.
Die vrees voor oproer werd gevoed door een Facebook-event waarbij opgeroepen werd om een ‘wedstrijdje eieren gooien’ te houden op het beeld. Zo’n 13.000 mensen waren geïnteresseerd. Een wedstrijd is het uiteindelijk niet geworden, maar amper twee uur nadat het beeld in Grantham pronkte werd het eerste ei gegooid door een man vanachter een hek. Tijdens de plaatsing was er ook heel wat boegeroep te horen.
Conservatieve volksvertegenwoordiger van de regio Kelham Cooke liet weten dat Thatcher altijd deel zou uitmaken van het erfgoed van Grantham. «We mogen ons nooit verstoppen van onze geschiedenis. Het debat rond haar erfenis moet hier plaatsvinden in Grantham.» Er is al enkele decennia een debat gaande in de stad over het eren en herdenken van Thatcher in de stad, en de vraag of en hoe dat moet gebeuren.
Hard beleid
Het is overigens niet de eerste keer dat een standbeeld van Thatcher aangevallen wordt. In 2002 had iemand nog met een knuppel het beeld geslagen. Vervolgens onthoofde hij het standbeeld met een metalen staaf. De demonstrant noemde het een «daad van satirische humor». Het gerecht kon er helaas niet mee lachen en gaf hem een gevangenisstraf van drie maanden.
Thatcher, die ook bekend staat als de ‘Iron Lady’, had enkele grote economische hervormingen doorgevoerd tijdens haar regeerperiode, waaronder de privatisering van vele staatsbedrijven. Ze voerde een rechts-conservatief beleid, dat de Britse politiek voorgoed hertekend heeft. Vooral de mijnwerkersprotesten en de oorlog tegen Argentinië over de Falklandeilanden hebben ervoor gezorgd dat sommmige Britten Thatcher voorgoed de rug toekeerden.