De invoering van een IFO-database op de site, een geïllustreerd overzicht van mogelijke verklaringen voor waarnemingen, is volgens het meldpunt een van de voornaamste verklaringen. Wie een melding wil doorgeven, wordt gevraagd de lijst door te nemen vooraleer iets te signaleren. Als die lijst hun waarneming helpt verklaren, dan moet die niet langer gemeld worden.
Verklaarbaar
In een vijfde van de gevallen beschikt het meldpunt over onvoldoende gegevens om een onderzoek te voeren. In de meeste gevallen kan de melding verklaard worden door een vliegtuig of helikopter, een meteoor of ruimteschroot of satellieten of het ISS. Geen van de meldingen uit 2021 is nog in onderzoek.
Na een uitzonderlijk 2020, keert het ufomeldpunt nu dus terug naar een normaal aantal observaties. Het grote aantal meldingen in 2020 had alles te maken met de lockdown, het mooie weer en de lancering van Starlink-satellieten.
De provincie Antwerpen is in 2021 koploper met 46 waarnemingen. Het meldpunt zegt hiervoor geen verklaring te kunnen geven. In september werden de meeste waarnemingen gedaan. Dat had alles te maken met gaswolken die geproduceerd werden tijdens een afremmanoeuvre van een Centaur-rakettrap boven de Noordzee, op 27 september.
Het Franstalige COBEPS (Comité Belge pour l’Etude des Phénomènes Spatiaux) ontving het afgelopen jaar 77 meldingen.