Een recente studie, gepubliceerd in het tijdschrift Research in International Business and Finance, geeft een serieuze draai aan het traditionele beleggingsadvies. Economen van de Higher School of Economics (HSE) in Rusland ontdekten dat Lego een hoger rendement oplevert dan de meeste andere investeringsalternatieven.
De onderzoekers onderzochten primaire verkoopgegevens, online veilingtransacties en de prijzen van meer dan 2.000 ongeopende Lego-sets daterend van 1987 tot 2015. Zij ontdekten dat de marktprijzen van oude Lego-sets, bij verkoop op secundaire marktplaatsen, jaarlijks met minstens 11% stegen. Dat is meer dan het gemiddelde rendement van goud, belangrijke aandelen, obligaties en andere soorten investeringen.
«Dat mensen voorwerpen als juwelen, antiek of kunstwerken kopen als investering is normaal. Maar er zijn ook andere opties, zoals verzamelobjecten», zegt Victoria Dobrynskaya, co-auteur van de studie en professor aan de HSE, op de website van de HSE. Slimme investeerders kunnen duizenden dollars verdienen op de secundaire speelgoedmarkt. «Zelfs rekening houdend met de lage prijzen van de meeste sets», vervolgt ze, «is dit een enorme markt die niet bekend is bij traditionele investeerders.»
Waarom is Lego zo waardevol?
Onderzoekers schrijven het hoge rendement van Lego toe aan twee factoren: zeldzaamheid en nostalgie. Lego-sets worden in beperkte hoeveelheden uitgebracht, vooral diegene die gebaseerd zijn op films, boeken en historische gebeurtenissen. Er zijn dus een beperkt aantal sets van die collector’s items beschikbaar op de tweedehandsmarkt. Veel eigenaren kennen de waarde van deze sets niet, schenken ze weg, verliezen onderdelen of willen ze niet verkopen.
Ten slotte heeft het merk Lego in de loop der jaren een enorme fanbase opgebouwd. Het bedrijf verkoopt al speelgoed sinds de jaren 60. In de loop der jaren zijn de fans opgegroeid en nostalgisch geworden naar de Lego-sets uit hun jeugd. Ze zijn bereid er veel geld voor neer te tellen.
Wat je moet weten voordat je investeert
- Lego-prijzen variëren sterk op de tweedehandsmarkt en stijgen over het algemeen twee tot drie jaar nadat de set uit de markt genomen werd. De prijzen van kleine en zeer grote sets stijgen sneller dan die van middelgrote sets. Sets gerelateerd aan films (vooral ‘Star Wars’), beroemde gebouwen en feestdagen stijgen doorgaans het sterkst in waarde.
- Het rendement varieert van -50% tot +600% per jaar, dus ga er niet vanuit dat elke set je automatisch rijk zal maken.
- Hou bij de berekening van het rendement rekening met transactiekosten, zoals levering en opslag.
Voordat je je op de Lego-markt stort, nog een kleine kanttekening: «Ondanks de hoge winstgevendheid van Lego-sets op de secundaire markt, zijn niet alle sets even succesvol», zegt Dobrynskaya. «Je moet al een echte Lego-fan zijn om de marktnuances te kennen en het investeringspotentieel in een bepaalde set te zien.»