Acht jaar geleden verraste de moeder van Chloe Clem haar twee dochters met een uitstap naar Disneyland. Terwijl het oudste zusje in huilen uitbarstte toen ze te horen kreeg dat ze drie dagen in Disneyland mocht vertoeven, was de tweejarige Chloe niet zo onder de indruk. De moeder had de hele gebeuren gefilmd, en een meme was geboren.
Iemand zegt kaas met chocopasta te combineren? Iemand vindt zoute diepvriespizza’s lekkerder dan verse Italiaanse pizza? Dan kregen ze de ‘Side-eying Chloe’ opgestuurd, een meme die walging en afkeuring uitbeeldt.
Winst gaat naar onderwijs Chloe
Vandaag wordt die meme tot kunst verheven, of toch een beetje. Het wordt verkocht als een ‘non-fungible token’ (NFT), waardoor de hoogste bieder eigenaar wordt van het originele beeld alsof het een uniek fysiek kunstwerk is. Een NFT is dus een soort digitaal certificaat van eigendom van het digitale (kunst)werk. Vaak behouden de makers wel het auteursrecht van hun werk en kunnen ze het beeld wel nog gebruiken, alleen bezitten ze het niet meer.
Sinds dat de oprichter van Twitter Jack Dorsey in maart zijn allereerste tweet voor 2,9 miljoen dollar verkocht, wordt de praktijk van NFT’s steeds populairder. De moeder van Chloe Clem vertelde BBC dat ze niet lang moest nadenken toen ze voor het eerst hoorde over NFT’s. Ze hoopt om met de winst van de meme het onderwijs van haar dochters te kunnen betalen: «Chloe zegt ‘ik wil een paard kopen’, ‘ik wil Disneyland kopen’, maar ik wil haar vooral naar de universiteit kunnen sturen.»
Het startbod is vijf Ethereum, een vorm van cryptocurrency. Dat komt overeen met 15.000 dollar of 13.000 euro.