De buidelmarter heeft zich tot sekskoning van het dierenrijk gekroond. Voor het dier zelf is dat evenwel niet zo plezant als het klinkt. Hun zoektocht naar sekspartners is zo dwangmatig geworden dat velen van hen vroegtijdig sterven.
Nachtelijke uitjes
Onderzoekers van de University of the Sunshine Coast brachten die analyse aan het licht. Zij onderzochten het gedrag van de buidelmarter door rugzakjes met trackers op hen aan te brengen. Daaruit bleek dat mannetjes veel grotere afstanden aflegden dan vrouwtjes. Zo geven ze het voorbeeld van twee mannetjes ‘Moimoi’ en ‘Cayless’ die iedere nacht 10 kilometer aflegden, het equivalent van 35 à 40 kilometer bij de mens.
Wat mannetjes zo lang op pad dwong? De zoektocht naar vrouwtjes om het overleven van hun soort te verzekeren. En dat heeft slapeloze nachten als gevolg. «Ze leggen grote afstanden af om zo vaak mogelijk te paren en het lijkt erop dat hun drang zo sterk is dat ze van slapen afzien om meer tijd te kunnen besteden aan het zoeken naar vrouwtjes», schrijft auteur Dr. Christofer Clemente in een persbericht. «Iets zorgt er in ieder geval voor dat hun gezondheid hen al na één jaar in de steek laat, en we denken dat er een verband is met hun slaaptekort.»
Gemakkelijke prooi
De onderzoekers zagen veel symptomen van slaaptekort bij mannetjes. Zo verliezen ze gewicht, worden ze agressief en gaan ze meer roekeloos gedrag vertonen. Dat is gevaarlijk, gezien roofdieren op de loer liggen. «Zo worden ze een gemakkelijke prooi. Ze hebben moeite met het ontwijken van voertuigen of sterven simpelweg van vermoeidheid.» Vrouwtjes, die doorgaans tot vier jaar oud worden, vertoonden die symptomen niet.