Na de Kamer is nu ook het Vlaams Parlement in de ban van een pensioenschandaal. Eerst waren er in de Kamer de berichten over de pensioenextra’s van de voormalige Kamervoorzitters Siegfried Bracke (N-VA) en Herman De Croo (Open VLD) en van een aantal hoge ambtenaren van de Kamer. Gisteren/dinsdag raakte bekend dat sinds 2014 álle Kamerleden het wettelijk toegestane maximumpensioen - eind jaren ’70 vastgelegd in de wet- Wijninckx - kunnen overschrijden met een bonus van 20 procent.
Volgens PVDA bestaat er al langer een gelijkaardige constructie in het Vlaams Parlement. «Volgens het plafond mag een Vlaams Parlementslid maar tot 7.813 euro aan pensioen ontvangen, maar met een uitzondering wordt die wet omzeild en kan dat tot 9.300 euro gaan», zegt PVDA-fractieleider Jos D’Haese. Volgens hem werd de regeling ingevoerd via het reglement van de vzw ‘Pensioenen van de Vlaamse volksvertegenwoordigers’ en trad ze in werking op 1 januari 2005.
Uitbetaalde extra’s terugvorderen?
Het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement boog zich woensdagmiddag over de zaak en besliste om de regeling meteen af te voeren. Het bewuste artikel dat het mogelijk maakt dat het pensioenplafond voor Vlaamse volksvertegenwoordigers 20 procent hoger mag liggen dan wat de wet Wijninckx wordt geschrapt. «Deze regeling werd destijds door het Vlaams Parlement overgenomen van de Kamer van Volksvertegenwoordigers», stelt parlementsvoorzitter Liesbeth Homans.
De schrapping van de regeling wordt woensdagmiddag aan de agenda van de plenaire vergadering toegevoegd.
PVDA-fractieleider Jos D’Haese reageert tevreden. «Na de loonsverlaging van 5 procent in Vlaams Parlement haalt PVDA opnieuw een overwinning binnen: het Vlaams parlement schaft het graaipensioen af. Wij dienen een resolutie in om nu ook de uitbetaalde extra’s terug te vorderen», stelt D’Haese op Twitter.
Er zouden naar verluidt 15 (gewezen) parlementsleden zijn die in meerdere of mindere mate boven het plafond uitkomen. Het gaat dan om parlementsleden die nog vallen onder het oude systeem dat recht gaf op een volledig pensioen na 20 jaar zetelen. Maar dat systeem is sinds 2014 hervormd en de voorbije jaren is er niemand die nog aan dat plafond komt.