Het momentum voor de onafhankelijkheid komt er volgend jaar, stelt Vlaams Belang. In de eerste plaats omdat de partij wellicht de grootste wordt op Vlaams niveau en bijgevolg het initiatief kan nemen om een regering te vormen. «Daarnaast is er de mogelijkheid dat de vorming van een federale regering onmogelijk wordt», zei Gerolf Annemans.
Terwijl N-VA België wil opdelen vanuit het federale niveau, wil Vlaams Belang vertrekken vanuit het Vlaams Parlement. Daar zou een soevereiniteitsverklaring worden gestemd, waarna er een onderhandelingsperiode kan volgen met Wallonië. «Idealiter zal na die onderhandelingsperiode een scheidingsverdrag volgen, zoals we bij de Tsjechisch-Slowaakse scheiding hebben gezien», aldus Annemans.
Meerderheid met N-VA
Ook Brussel zal vervolgens bij Vlaanderen gaan horen. Dat is de enige mogelijke oplossing, maakt de partij zich sterk, omdat de stad nu eenmaal volledig omgeven is door Vlaams grondgebied.
«We bieden de Brusselaars een tweetalige stad, waarin de rechten van de Franstaligen volledig worden gerespecteerd», dixit partijvoorzitter Tom Van Grieken. Dat heeft kans op slagen, denkt hij, omdat de Brusselaars zullen inzien dat ze als onderdeel van Vlaanderen een financieel voorspoediger toekomst tegemoet gaan. «Bovendien is de liefde van de Brusselaars voor Wallonië nu ook niet zo groot», zei de voorzitter.
Cruciaal in de plannen van de partij is dat ze op Vlaams niveau een meerderheid kan vormen met N-VA. «Anders is het onmogelijk», valt off the record te horen bij de aanwezige parlementsleden. «Als N-VA-voorzitter Bart De Wever vlot zonder ons een meerderheid kan vormen, zal hij dat wellicht snel doen. Maar als we samen een meerderheid hebben, zal de interne druk bij N-VA groot worden. Dan zal De Wever moeten kiezen tussen met ons besturen of zijn partij uit elkaar zien vallen.»