Reuzenmiereneters komen in het wild voor in Centraal- en Zuid-Amerika, waar ze als «kwetsbaar» geclassificeerd staan vanwege habitatverlies. De dieren geraken zelfs vaak verbrand wanneer rietsuikerplantages worden geoogst. Zoo Planckendael neemt deel aan het internationaal kweekprogramma voor de soort.
Eerste jong voor het koppel
Het koppeltje Tikaya en Advent woont al acht jaar in Zoo Planckendael, maar nu pas is er een eerste jong. De reuzenmiereneter plant zich dan ook niet zo gemakkelijk voort in gevangenschap, stelt het dierenpark. «Het zijn heel speciale en fragiele dieren, die de juiste verzorging en omgeving nodig hebben», klinkt het. Met hun vreemde, lange snuit en kleverige tong zijn ze wel steeds een populaire attractie in dierentuinen.
Het kleintje valt intussen al te bewonderen door het publiek, of toch wanneer het niet aan het rusten is. Dan schermt mama Tikaya het immers af met haar staart, om het warm te houden. Een reuzenmiereneterbaby blijft normaal gezien zowat 6 tot 9 maanden op de rug van de moeder leven voor hij of zij zelf op stap gaat.
Eens het geslacht van het jong is vastgesteld, zoeken de verzorgers er een naam voor. Die begint sowieso met een Y, zoals bij alle dieren die dit jaar in Zoo Planckendael worden geboren.