Julie Van Espen vertrok op 4 mei 2019 om 19.30 uur met de fiets vanuit ’s Gravenwezel naar het Antwerpse Zuid, schetst de krant. Onderweg werd ze langs het Albertkanaal van haar fiets gesleurd, verkracht en vermoord door Steve Bakelmans. Op 23 december 2021 werd Bakelmans door het Antwerpse hof van assisen veroordeeld tot levenslang voor de moord. De verontwaardiging bij de publieke opinie was groot, zeker toen bleek dat Justitie in de fout gegaan was: Bakelmans had eigenlijk in de cel moeten zitten op het moment dat hij Julie aanviel.
Twee jaar voor de moord op Van Espen - in juli 2017 - was Bakelmans door de rechtbank van Antwerpen in eerste aanleg veroordeeld tot 4 jaar cel voor de brutale verkrachting van zijn ex-vriendin. In het vonnis werd hij omschreven als «een antisociale narcist zonder normbesef». Bovendien was hij toen al een recidivist, want in 2004 was hij ook al eens veroordeeld tot 30 maanden cel wegens verkrachting. In 2017 ging Bakelmans in beroep tegen zijn straf. Omdat de rechter het niet nodig had gevonden hem op de zitting te arresteren, bleef hij op vrije voeten tot zijn zaak in beroep zou voorkomen. Maar twee jaar later, op 4 mei 2019, was de zaak nog altijd niet voorgekomen in beroep.
Trage justitie
In december 2019 concludeerde de Hoge Raad voor de Justitie dat het onbegrijpelijk was dat het zo lang aangesleept had om Bakelmans veroordeeld te krijgen. De Hoge Raad was vooral scherp voor het Antwerpse hof van beroep en het Antwerpse parket-generaal, dat er negen maanden over deed om de zaak voor het hof te brengen. Het hof van beroep moest de zaak behandelen op 9 mei 2018, maar daar kwam niets van in huis door de overbelasting van de Kamer die de zaak moest behandelen. De zaak werd uitgesteld, op de koop toe werd de Kamer die de zaak zou behandelen om organisatorische redenen gesloten.
De familie Van Espen gebruikt de conclusies van dat rapport om de Belgische staat te dagvaarden. De familie voegt eraan toe dat de Belgische overheid jarenlang het justitieapparaat verwaarloosde wat personeelsbezetting betreft: daarom is de staat mee verantwoordelijk voor wat gebeurd is. De familie en haar advocaat geven vrijdag meer toelichting over de dagvaarding.
Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be