Volgens advocaat-generaal Annelies De Cauwer namen alle beklaagden actief en rechtstreeks deel aan het doopritueel. «Ze hielpen bij de voorbereiding, het klaarzetten, het aanmoedigen en het uitvoeren. Zonder de organisatoren zou er geen doop zijn geweest en zou er geen misdrijf zijn geweest. Ze zijn allemaal als dader of mededader verantwoordelijk.»
Tot 50 maanden cel
De zwaarste straf, 50 maanden cel, werd gevorderd voor A.G., alias Janker, de schachtentemmer tijdens het doopritueel. Tijdens het proces in eerste aanleg werd een celstraf van 60 maanden gevorderd. «Hij had de verantwoordelijkheid over de schachten tijdens de cantus en de doop. Er zijn ook chatberichten van hem gevonden waarin hij zei dat hij het ’echt bruut wilde maken’», aldus de advocaat-generaal. Naast een celstraf riskeert hij ook een geldboete van 8.000 euro.
Praeses J.J., alias Zaadje, riskeert ook tien maanden minder lange celstraf te krijgen. In tegenstelling tot in eerste aanleg vorderde het openbaar ministerie geen 50, maar 40 maanden celstraf, net als een boete van 8.000 euro. «Hij had als praeses beslissingsbevoegdheid en had de doop kunnen stoppen», onderstreepte het OM.
Voor de andere beklaagden werden celstraffen gevorderd van 18, 24 en 30 maanden. Zij riskeren ook geldboetes van 4.000 tot 8.000 euro en worden mogelijk voor vijf jaar uit hun rechten ontzet.
Jonge mensen
De advocaat-generaal onderstreepte dat het niet gemakkelijk was om een strafvordering te doen, aangezien de beklaagden jonge mensen zijn die functioneren binnen de maatschappij. «Maar tegelijk zijn ze wel verantwoordelijk voor de dood van Sanda Dia. We moeten een signaal geven dat dergelijke feiten niet kunnen.»