Grote nieuwigheid op til bij Delhaize: «Investering van 38 miljoen euro»

Grote nieuwigheid op til bij Delhaize: «Investering van 38 miljoen euro»
BELPRESS

Dankzij deze aanzienlijke uitbreiding van zijn e-commerce capaciteit – er is sprake van een verdubbeling – hoopt de retailer zijn positie als marktleider op het gebied van voedsellevering te versterken. Delhaize biedt zijn thuisbezorgdiensten aan op 97% van het Belgisch grondgebied.

Sinds de coronacrisis heeft de online verkoop van Delhaize-producten een «ongekende» stijging gekend, zo meldt het merk. Er wordt een groei van dubbele cijfers genoteerd sinds juni 2022.

Hoge omzet

Thuisbezorging is goed voor driekwart van de totale e-commerce omzet, al weigert de retailer in detail te treden. Volgens Roel Dekelver, een woordvoerder van de retailer, genereren deze activiteiten een omzet die gelijk staat aan die van «6 tot 7 supermarkten». Ongeveer 70% hiervan komt van thuisleveringen, de rest van afhaalbestellingen.

Volgens hem is dit model echter nog niet winstgevend. Een van de sleutels tot succes is daarom de uitbreiding van de faciliteiten, om zo schaalvoordelen te behalen. De prijzen die aan de klanten worden aangerekend, dekken niet de kosten die Delhaize maakt voor de levering, legt hij uit.

Het bedrijf vergelijkt het nieuwe distributiecentrum van 20.000 m² met een zeer grote winkel waar online bestellingen worden klaargemaakt en vervolgens bij de klant thuis worden afgeleverd. Dit is ook de plaats waar de bestellingen worden verzameld die consumenten in de winkel afhalen op ‘Collect’-punten.

Duurzaam en circulair gebouw

Het merk beweert dat het gebouw, dat «duurzaamheid en circulariteit uitademt», de beschikbaarheid van producten zal vergroten en meer bezorgmomenten voor klanten mogelijk zal maken. Delhaize weigert echter het bedrag van de investering te specificeren. Montea zegt dat Delhaize een vast huurcontract voor 15 jaar heeft getekend en dat het investeringsbudget voor de grond en de ontwikkeling van de faciliteiten wordt geschat op 38,5 miljoen euro.

Dit nieuwe centrum, gelegen aan de rand van de Ring – waar ooit de Lipton-site stond die in 2008 door Montea werd gekocht – voegt zich bij het bestaande centrum in Puurs, nabij Antwerpen, en de kleinere regionale centra in Gent, Drogenbos en Luik. Dit alles betekent dat Delhaize het hele land kan bedienen, klinkt het. Er zijn dan ook geen onmiddellijke plannen om een dergelijk leveringscentrum in Wallonië te bouwen.

Het project zal 450 extra banen creëren voor pakketbezorgers, orderverzamelaars en administratief personeel. In de mate van het mogelijke zullen de nodige arbeidskrachten lokaal worden aangeworven, aldus Delhaize.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be