Indien dat het geval is, worden de stemmen geteld. Afhankelijk van de hoeveelheid uitgebrachte stemmen, worden de resultaten in de vooravond verwacht. Het resultaat van de stemming is niet bindend.
De actiegroep Te Duur dwong het referendum af door ruim 27.000 handtekeningen te verzamelen. De activisten en de Gentse gemeenteraad hebben twee vragen samengesteld die aan alle Gentenaars ouder dan 16 jaar worden voorgelegd. Enerzijds kunnen ze vragen om gemeentelijk publiek vastgoed niet langer te privatiseren. Anderzijds komt de oprichting van een ’bank van publieke gronden’ ter sprake om 40 procent sociaal wonen te realiseren.
Meer sociale woningen
Het aanhouden van publiek vastgoed en het opkrikken van het aantal sociale woningen is een antwoord op wat de actievoerders een neoliberaal privatiseringsbeleid noemen. Ze hekelen ook het ’wonen als winst’-model. Gent kampt al jaren met een groot tekort aan sociale woningen en krapte op de woningmarkt in het algemeen.
Volgens een recente studie zullen tegen 2040 nog eens 20.000 huishoudens op zoek zijn naar een woning in de stad. Dat betekent dat het tekort zal oplopen tot bijna 6.000 woningen. Om het aandeel sociale woningen tegen 2040 tot 16% te laten stijgen, is er nood aan 5.800 bijkomende sociale huurwoningen bovenop diegene die reeds gepland zijn.
Grondenbank
Alle partijen in de Gentse gemeenteraad, behalve N-VA, staan achter het idee om een grondenbank op te richten, maar een algemeen verbod op de verkoop van publiek vastgoed wordt niet ernstig genomen. De stad heeft in haar patrimonium hier en daar percelen of gebouwen die niet (langer) nuttig zijn.
Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be