Grootbanken verhogen de rente op spaarrekeningen
Bij Fortis gaat de basisrente van de gewone spaarrekening omhoog van 0,15 naar 0,25%, en de getrouwheidspremie stijgt van 0,10 naar 0,25%. Op de spaarrekening Plus van Fortis is de stijging van de rente iets sterker: de basisrente blijft op 0,50% liggen, maar de getrouwheidspremie gaat omhoog naar 1%. Die spaarrekening is beperkt tot maximaal 100.000 euro. Ook Fortis-dochers Fintro en Hello bank! bieden die spaarrekening Plus aan.
KBC biedt de klanten vanaf augustus op gewone spaarboekjes een basisrente en een getrouwheidspremie aan van telkens 0,45%. De totale rente gaat zo van 0,60% naar 0,90%. Start2Save-rekeningen brengen meer op (1,50%), maar klanten kunnen er maximaal 500 euro per maand op storten.
In de loop van juli kondigde ook ING als laatste van de grootbanken een renteverhoging aan. De basisrente op de ING Spaarrekening stijgt van 0,35% naar 0,45%. De getrouwheidspremie stijgt naar 1,05%.
Bij ING Tempo Sparen (maximaal 500 euro per maand) gaat de rente fors de hoogte in: de basisrente stijgt van 0,70% naar 0,75% en de getrouwheidspremie naar 1,50%. Samen is dat 2,25%.
ING-klanten die nog een oude spaarrekening hebben bij ING blijven achter met een lagere vergoeding. De basisrente stijgt van 0,40 naar 0,55% en de getrouwheidspremie naar 0,15%.
Bij Beobank, tot slot, gaat de basisrentevoet op de klassieke spaarrekening van 0,30% naar 0,45%. De getrouwheidspremie op die rekening springt naar 0,45%.
De banken staan onder druk om hun rentes te verhogen. Een hele resem banken heeft de afgelopen tijd renteverhogingen doorgevoerd. Enkele kleinere banken bieden intussen meer dan 2% rente op spaarrekeningen zonder extra voorwaarden.
Nieuw parkeerbeleid in Antwerpen
Het nieuwe parkeerbeleid in Antwerpen treedt op 1 augustus in werking. Belangrijkste wijziging is dat bezoekers nog nauwelijks op straat zullen kunnen parkeren in de binnenstad, grosso modo tussen de Leien en Scheldekaaien. Die zone wordt grotendeels voorbehouden voor bewoners en vergunninghouders.
Doel van het nieuwe beleid is bijvoorbeeld toeristen in de richting van de parkeergebouwen en ondergrondse parkeergarages sturen. Dat moet er volgens het stadsbestuur voor zorgen dat het hart van de stad leefbaarder wordt, en dat er minder bezoekers blijven rondrijden op zoek naar een parkeerplaats.
De traditionele automaten waar je kan betalen voor een parkeerplaats zullen verdwijnen, en ook op parkeerapps zal je je wagen niet meer kunnen registreren als bezoeker. Er zijn wel uitzonderingen voor zorgverleners, ondernemers en personen met een handicap. Bewoners zullen een ’bezoekerspas’ kunnen aanvragen.
Meer brilglazen komen in aanmerking voor terugbetaling door Riziv
Vanaf 1 augustus komen meer brilglazen in aanmerking voor terugbetaling door de ziekteverzekering. Op jaarbasis zal het Riziv zo voor ruim 10.000 meer mensen brilglazen kunnen terugbetalen. De brilsterkte die voor een betere tussenkomst in aanmerking komt, wordt naar 7,00 verlaagd.
De dioptriedrempel voor terugbetaling werd eind 2021 al verlaagd naar 7,75 voor de leeftijdsgroep 18-65. Vanaf 1 augustus ligt de drempel op 7,00.
Voor kinderen jonger dan 18 worden brilglazen al terugbetaald vanaf 0,00 dioptrie. Voor 65-plussers kunnen multifocale brilglazen al worden terugbetaald vanaf een dioptrie van 4,25.
Enkel erkende opticiens kunnen de brilglazen voorschrijven en afleveren. Het gaat om een volledige terugbetaling voor mensen zonder voorkeurregeling bij een geconventioneerde opticien en voor mensen met voorkeurregeling bij een (geconventionnerde of niet geconventioneerde) opticien. De terugbetaling zonder voorkeurregeling bij een niet-geconventioneerde opticien is 75%.
Alles wat je echt wilt weten op Metrotime.be