Brussels parket over uitleveringsdossier Lassoued: «De samenleving heeft niet gekregen waar ze recht op heeft»

Brussels parket over uitleveringsdossier Lassoued: «De samenleving heeft niet gekregen waar ze recht op heeft»
Belga / N. Maeterlinck

Het feitenrelaas van het dossier eindigde dus op die 12de september. Lassoued ontsnapte in januari 2011 uit de gevangenis in Tunesië, nadat hij in 2005 tot meer dan 26 jaar cel veroordeeld was voor twee moordpogingen. De Tunesische autoriteiten seinden hem via Interpol met het oog op uitlevering. Op 22 augustus kreeg het parket van Brussel een kopie, op 8 september werden daar door Tunesië nog extra bijlagen aan toegevoegd.

Onderbemand

«Bij analyse van het dossier kan vastgesteld worden dat het op 12 september door de administratie van het parket werd voorbereid en dat daarbij op het dossier twee vragen genoteerd werden voor de behandelende magistraat. Geen van de betrokken collega’s herinnert zich wat er vervolgens is gebeurd met het dossier. Er is geen spoor van een verdere behandeling», las De Wolf voor. Hij veronderstelt dat het dossier verder mondeling werd besproken. Mogelijk vroeg de magistraat de administratie om het later voor te leggen omwille van te veel dringende dossiers.

Daarop belandde het dossier in de kast met lopende dossiers, waar het permanent beschikbaar moet zijn voor het geval dat de persoon in kwestie zou worden aangetroffen. Om, zoals in dit dossier, te vermijden dat zaken uit het oog verloren worden, wordt die kast elke zes maanden gecontroleerd. «Door het stijgende aantal dossiers op de betrokken afdeling kon deze controle dit voorjaar niet doorgaan», vertelt De Wolf. In de komende weken was de volgende controle gepland. «Het dossier zou dan pas waarschijnlijk opnieuw opgepikt zijn.»

«Geen excuus»

De waarnemend procureur benadrukte ook dat alleen een verloop van de feiten gezocht werd, geen excuses. Ook de onderbemanning is geen rechtvaardiging voor wat er gebeurde. «Een jaar later had het dossier behandeld moeten zijn. De samenleving heeft niet gekregen waar ze recht op heeft en dat kwetst ons verantwoordelijkheidsgevoel diep», aldus De Wolf. «Dit laat diepe sporen na bij alle betrokken collega’s die dagelijks het beste geven van zichzelf bij de behandeling van deze dossiers. Al het mogelijke moet dan ook gedaan worden om herhaling te vermijden.» 

In de komende periode zal het parket daarom zijn werkprocessen doorlichten om te verbeteren in de toekomst. Omdat de werklast van het betrokken team in twee jaar tijd gestegen is naar 1.650 dossiers in 2022, wordt op korte termijn gekeken hoe er met interne verschuivingen versterkt kan worden. De beslissing van de regering gisteren/zaterdagavond om specifieke budgetten vrij te maken ter invulling en uitbreiding van het Brussels parket, wordt «met grote dankbaarheid» onthaald.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be