Bij bestuurders jonger dan 34 jaar doet bijna 1 op de 4 (23 procent) elke maand wel eens een niet-handenvrij telefoontje, zo blijkt uit de enquête, bij een volgens Vias representatief staal van 6.000 Belgische bestuurders. Bij bestuurders tussen 35 en 54 jaar gaat het om 9 procent, bij 55-plussers om 3 procent.
Alles samen betekent dit dat ongeveer 1 op de 10 Belgische bestuurders (10 procent) maandelijks telefoneert met de gsm in de hand. Dat verdubbelt meteen de kans op een ongeval ten opzichte van een bestuurder die alert is, aldus Vias. Aan betrapt worden op bellen achter het stuur hangt een boete van 174 euro vast, waar bovendien nog administratieve kosten moeten worden bijgeteld.
Online meetings
Van de jonge bestuurders geeft 21 procent toe maandelijks wel eens een foto of filmpje achter het stuur te maken. Over alle leeftijdscategorieën heen gaat het om 8 procent van de bestuurders. Eveneens 8 procent geeft aan als bestuurder online meetings te volgen. De afleiding is daar zo mogelijk nog groter dan bij een gewoon telefoontje, aldus Vias.
Tijdens de eerste zes maanden van 2022 werden ruim 56.000 bestuurders betrapt op gsm-gebruik achter het stuur. Dat politie en justitie zo fors inzetten op dit gevaarlijk gedrag komt omdat afleiding door de gsm jaarlijks aan minstens 50 personen het leven kost in het verkeer en daarnaast zorgt voor 4.500 gewonden.
Net om bestuurders te sensibiliseren, lanceren Vias en verzekeraar Baloise opnieuw de campagne ‘Wagen in, gsm uit’, met Olympisch turnkampioene Nina Derwael als uithangbord.