Het Vlaams Parlement boog zich vrijdag over twee decreten rond het CST. Met het eerste, een samenwerkingsakkoord met de andere regeringen van het land, worden de beslissingen van het Overlegcomité verankerd. De meest zichtbare daarvan is de invoering van het CST in de horeca, voor iedereen ouder dan zestien. De maatregel gaat in op 1 november.
Het tweede decreet legt nog een Vlaamse laag bovenop de beslissingen van het Overlegcomité. Zo kunnen zorginstellingen, eveneens vanaf 1 november, een CST eisen van hun bezoekers. Hier werd de lat gelegd op 12 jaar en twee maanden, omdat iemand op zijn twaalfde verjaardag nog niet de mogelijkheid heeft gehad om volledig ingeënt te zijn. De maatregel geldt enkel voor bezoekers, niet voor patiënten, personeel of mantelzorgers.
Vreemde situatie
Dat zorgt voor een vreemde situatie, erkende ook meerderheidspartij N-VA vrijdag. «We gaan nu in situaties terechtkomen waarin bezoekers aan een woonzorgcentrum een CST moeten laten zien, maar door het getreuzel van federaal minister Frank Vandenbroucke zal je langs de achterdeur, als personeelslid, ongevaccineerd het woonzorgcentrum kunnen betreden», zei parlementslid Lorin Parys.
Volgens Hannelore Goeman van Vooruit, de partij van Vandenbroucke, is de juridische complexiteit de enige reden waarom er nog steeds geen verplichte vaccinatie is voor het zorgpersoneel. «Minister Vandenbroucke werkt keihard aan het kader om die verplichting mogelijk te maken.»
Ter plaatse testen
Volgens Chris Janssens van Vlaams Belang zal de invoering van het CST in de zorgsector bezoek opnieuw moeilijker te maken. «De beslissing om een elementair recht van de bewoners in te perken, wordt in handen gelegd van private actoren en dat is wat ons betreft problematisch», zei hij.
Katrien Schryvers van CD&V verzekerde dat er een handleiding zal worden gestuurd naar de woonzorgcentra om het bezoek zo vlot mogelijk te laten verlopen. Zo is het de bedoeling dat er ter plaatse vlot kan worden getest. «Maar dit is niet het moment om met een lucifer in een hooiberg te gaan zitten», vulde Welzijnsminister Wouter Beke (CD&V) aan. «Iemand die voor geen enkele van de drie opties in het CST kiest, heeft in een woonzorgcentrum niets te zoeken.»
Geen wonderoplossing
Lise Vandecasteele van PVDA wees erop dat ook het CST geen wonderoplossing is. «Het is geen quick fix voor deze pandemie en al zeker niet om de golf die er aan komt in te dijken. Waar niet over gesproken wordt, is testen, opsporen, isoleren en ventilatie.»
Dat het niet om een wonderoplossing gaat, werd ook erkend door meerderheidspartijen. «Het is belangrijk dat de overheid nu goed communiceert dat met het CST niet alles is opgelost», zei Freya Saeys van Open Vld.
De einddatum van de nieuwe maatregelen wordt op 31 januari gezet, al kunnen ze ook vroeger worden beëindigd. «Ik vind dat we het aan onszelf verplicht zijn om, als het minder erg wordt dan nu wordt ingeschat, we de maatregelen niet onnodig lang volhouden», zei Jeremie Vaneeckhout van Groen.