«Mensen zien de prijzen stijgen in de winkels en aan de pomp, terwijl de welvaartsaanpassing maar met 0,4 procent stijgt», zegt Mathieu Verjans, nationaal secretaris van het ACV. «De uitkeringen voor de aandeelhouders mogen wel meer stijgen. Dit is een boodschap aan de werkgevers en de regering. Deze loonnormwet moet worden aangepast.» Ook de hoge energiefactuur, aanvallen op de index en het criminaliseren van syndicale acties zitten de bonden hoog. Ze verwijzen onder meer naar de veroordeling van 17 vakbondsmensen, onder wie ABVV-voorzitter Thierry Bodson, voor de blokkering van een viaduct op de E40 in Luik.
De betoging verloopt luid, met veel geknal, maar zonder incidenten.
Hinder bij openbaar vervoer
Bij De Lijn, MIVB en TEC is er hinder door de nationale actiedag van de drie vakbonden. De socialistische vakbond ABVV en de christelijke vakbond ACV scharen zich bij de manifestatie in Brussel, de liberale ACLVB richt zich meer op lokale acties.
In Vlaanderen rijden, zoals verwacht, goed zes op de tien bussen en trams. Het is de tweede keer dat het systeem «van de continuïteit van de dienstverlening», een alternatieve dienstverlening, toegepast wordt bij De Lijn. Op www.delijn.be/alternatievedienstverlening en www.geschrapteritten.be kunnen reizigers terecht voor de laatste stand van zaken over hun rit.
In Brussel rijdt enkel metrolijn 1, en die lijn is verlengd tot Erasmus. Op de lijnen 3, 4, 7, 8, 9, 51 en 92 rijden er trams. Op de andere metro- en tramlijnen zal er maandag geen verkeer meer zijn, meldt de MIVB op sociale media. De buslijnen 12, 34, 36, 46, 53, 54, 56, 59, 65, 71, 74, 78, 87, 88 en 95 rijden maandagochtend ook.
Ook bij de Waalse openbaarvervoersmaatschappij TEC is er hinder. In de verschillende provincies is er hinder op tientallen lijnen. Op sommige lijnen zijn er helemaal geen bussen, op andere is er zo nu en dan een bus. Bij de NMBS is er geen hinder door de actie.