Over de invoering van een universele lader wordt in de Europese instellingen al meer dan tien jaar gebakkeleid. Via vrijwillige engagementen van de technologiesector is het aantal laders sindsdien al fors geslonken, maar tot één universele lader kwam het tot dusver niet. Met name Apple bleef dwarsliggen. Daarom besloot de Europese Commissie in september vorig jaar via wetgeving het unieke model door te drukken.
Negen maanden later is er al een deal. «De Europese consumenten zijn lang gefrustreerd geweest over de vele laders die zich met elk toestel opstapelden in huis. Nu zullen ze één lader kunnen gebruiken voor al hun draagbare elektronica», verklaarde de Maltese sociaaldemocraat Alex Agius Saliba, die namens het Europees Parlement de onderhandelingen met de lidstaten voerde.
Geld- en afvalbesparing
Volgens Saliba zijn de parlementsleden erin geslaagd om de verplichting uit te breiden naar in totaal vijftien productcategorieën. De regel zal dus niet enkel gelden voor smartphones, tablets, digitale camera’s, hoofdtelefoons, headsets en draagbare luidsprekers en spelcomputers, maar bijvoorbeeld ook voor smartwatches, e-readers en oordopjes. Ook laptops worden meegenomen. Voor dit product geldt wel een extra overgangsperiode tot 2026. Daarnaast wordt de Commissie gevraagd om werk te maken van de standaardisering van draadloos opladen.
De invoering van een universele lader gaat gepaard met nieuwe verplichtingen op vlak van labelling en de informatieverstrekking aan de consumenten. Zij zullen ook niet langer verplicht kunnen worden om met elk nieuw toestel een nieuwe lader of kabel aan te schaffen. Nu geven consumenten jaarlijks 2,4 miljard euro uit aan laders. De nieuwe regel zou hen 250 miljoen euro besparen. Er zou ook 1.000 ton minder afval geproduceerd worden. Nu zijn verwijderde en ongebruikte laders jaarlijks nog goed voor 11.000 ton elektronisch afval.
Tegenstander Apple
Apple, dat nog steeds zijn eigen Lightning-technologie gebruikt voor de iPhones, iPads en zijn andere producten, gold als de meest uitgesproken tegenstander van een universele lader. Het concern vreest dat het opleggen van een uniek model de innovatie zal afremmen. «Iedereen is welkom op de Europese markt, maar er gelden wel regels. Ze zullen zich moeten aanpassen», reageerde eurocommissaris voor Interne Markt Thierry Breton. Dat de innovatie wordt gefnuikt, gelooft de Fransman niet. «Ze zullen blijven innoveren, daar heb ik alle vertrouwen in».
Zowel het parlement als de lidstaten moeten het akkoord nog formeel goedkeuren.