Zo’n 300.000 tot 350.000 Belgen zouden, maanden nadat ze een coronabesmetting hebben opgelopen, nog steeds kampen met symptomen. Dat zegt Ann Li, oprichter van de Vlaamse vereniging van post-covidpatiënten. Meer dan 10% van de mensen bij wie een coronabesmetting is vastgesteld, ondervindt daar zes maanden later nog gevolgen van.
Drie soorten
Experts van King’s College Londen, de prestigieuze universiteit in Londen, hebben drie types long covid – oftewel langdurige covid - geïdentificeerd. Elk van de drie zogenoemde subtypes heeft een eigen set symptomen. De wetenschappers onderzochten 1.459 mensen met long covid die deelnamen aan de Zoe Health Study en spraken van long covid als iemand nog minstens 84 dagen na de besmetting symptomen had. De studie stelt dat patiënten onderverdeeld kunnen worden in drie groepen:
- De eerste groep is die van mensen met neurologische symptomen, waaronder vermoeidheid, wazigheid en hoofdpijn. Het subtype komt meestal voor bij mensen die besmet raakten toen de dominante varianten alfa en delta waren;
- Een tweede groep ervaarde ademhalingssymptomen, zoals pijn aan de borst en kortademigheid. Dit subtype kwam vooral voor bij mensen die besmet raakten gedurende de eerste golf van het virus, blijkt uit de studie;
- Een derde groep ervaarde een diverse reeks symptomen, zoals hartkloppingen, spierpijn en veranderingen van huid en haar.
«Deze data tonen duidelijk aan dat het post-covidsyndroom niet gewoon één aandoening is, maar verschillende subtypes heeft», zegt onderzoeker Claire Steves. «Het begrijpen van de grondoorzaken van deze subtypes kan ons helpen met behandelingsstrategieën. Deze data benadrukken bovendien het belang van een persoonlijke benadering bij longcovidzorg, met aandacht voor de situatie van ieder individu.»
Uit een analyse in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat de kans op long covid twee keer zo groot is bij vrouwen als bij mannen. Bovendien neemt het risico op long covid dramatisch toe na een ernstige coronabesmetting met ziekenhuisopname.
Aangepaste zorg
Long covid is in België officieel erkend als aandoening. Sinds deze zomer kunnen longcovidpatiënten – mensen die 12 weken na een infectie nog altijd klachten hebben en daardoor niet goed meer kunnen functioneren in hun dagelijkse leven - een beroep doen op een gepersonaliseerd zorgtraject, waarbij de huisarts en andere betrokken zorgverleners een behandelplan opstellen. Binnen dat traject werden kinesitherapie, logopedie en psychologische zorg al terugbetaald, eventueel aangevuld met ergotherapie en een behandeling bij een diëtist.
Vanaf nu komt ook neuropsychologische zorg in aanmerking voor terugbetaling. Veel patiënten met langdurige coronasymptomen lijden aan concentratie- en geheugenverlies en andere cognitieve problemen. Ook ergotherapie in de tweede lijn, in het ziekenhuis bijvoorbeeld, kan voortaan terugbetaald worden.
Wat verandert er nog op 1 december?
- De bank Keytrade Bank verhoogt op 1 december de rente op zijn twee spaarrekeningen. Klanten van de internetbank kunnen tot 1% rente krijgen. Keytrade Bank, dat meer dan 300.000 klanten telt, is de eerste van de grotere banken in België die de rente fors optrekken. Kleinere nichespelers als Santander Consumer bank, NIBC Direct, CKV en MeDirect gingen de bank voor. De grootbanken blijven voorlopig bij de wettelijke minimumrente van 0,11%.
- Zowat 1.100 personen met een handicap krijgen vanaf 1 december een deelbudget toegekend. Het gaat om mensen die in afwachting van hun volledig persoonsvolgend budget alvast de helft krijgen. Daarmee kunnen zij al voor een deel zelf hun zorg en ondersteuning betalen.