Week van de Bij: «Minder beton, meer bijen»

Week van de Bij: «Minder beton, meer bijen»
Foto Unsplash

Chocolatier Dominique Persoone en presentatrice Britt van Marsenille gaven het startschot van het bijenfeest zondag in Kessel. «Ontharding zorgt voor meer voedsel voor de bijen», weten de peter en meter van de campagne. «Bijen hebben het steeds moeilijker», zeggen de ambassadeurs. «Zo leeft 80 procent van de bijen onder de grond. Hoe meer verharde oppervlakten er zijn, hoe meer dakloze bijen. Door voortuinen open te breken, kunnen mensen een eilandje maken en de natuur weer toelaten», klinkt het. «Ook de steden en gemeenten moeten ontharden door te experimenteren met tuinstraten of gevelgroen.»

Bestuiverhotspots

Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) lanceerde voor de Week van de Bij het eerste ‘Vlaamse actieplan voor wilde bestuivers’. Van de 381 soorten wilde bijen die in ons land voorkomen, is 32 procent bedreigd. «Wilde bloemen kennen een terugval door te weinig bestuiving en ook onze voedselproductie dreigt er onder te lijden», aldus de minister.

In het plan worden enkele acties gebundeld om de negatieve populatietrend om te buigen. «Kleine landschapselementen in onze open ruimte zullen worden versterkt en beter beschermd», weet Demir. «Ook het verminderen van pesticiden speelt een belangrijke rol.»

Vlaanderen voorziet daarnaast investeringen in «bestuivershotspots» in stedelijke gebieden, wilde planten en nestgelegenheid op begraafplaatsen, parken, speeltuinen en parkings.

«Veel gemeenten hebben ondertussen wel de juiste mindset op het vlak van bermbeleid, maar dat is lang niet overal het geval», zegt Demir. «Het Agentschap Natuur en Bos drijft de handhaving van het bermbesluit op. Lokale besturen zullen ondersteuning krijgen met opleidingen voor hun groenmedewerkers en bermbeheerplannen in samenwerking met de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten.»