La Chouffe
Dit brutale bier uit de Ardennen is een schot in de roos voor een blond bier, wat een beetje een thema lijkt te zijn voor Belgische brouwsels. Maar hoewel La Chouffe – wiens gele blikken en flesetiketten een kabouter met rode neus hebben – zwaar is op de alcohol en smaak, is het ook dorstlessend en verfrissend. Het bier wordt tijdens het brouwproces doordrenkt met koriander, wat resulteert in een heldere, peperige, levendige smaak. De kruidige tonen en een vleugje grapefruit met kruidnagel doen denken aan Duitse tarwebieren.
Heverlee
Het vinden van een Belgisch bier met een alcoholpercentage van minder dan 5 procent is geen sinecure, en het vinden van een zo lekker biertje als Heverlee is zo'n beetje een wonder. Dit pils, genoemd naar een abdij in Leuven en geproduceerd in België voor de Schotse brouwer Tennent Caledonian, is niet zo complex als veel van de andere brouwsels van het land. Maar zijn ingetogen, licht bloemige hoppigheid, citrustonen en zachte mousse maken het verfrissend zonder slap te zijn. De bleke honingtoon wordt ook weerspiegeld door een subtiele zoetheid van de smaak.
Liefmans
Brouwerij Liefmans staat bekend om zijn heerlijk complexe, zure en geroosterde lambiekbieren, dus dit robijnrode kersenbier is een vertrekpunt. Het is wel een heel lekkere. Kriek brut is een melange van bieren van verschillende jaargangen die tot twee jaar op Belgische kersen heeft gerijpt. De smaak is zo rijk en rond als de kleur doet vermoeden, maar wijkt af van de plakkerige zoetheid van sommige fruitbieren. In plaats daarvan is het een prachtig uitgebalanceerde dans door complementaire smaken, van zure, licht rokerige maraschino-kersen tot een fluistering van marsepein. Een bijzonder, fluweelzacht bier en een koopje!
Duvel
Een upgrade van het klassieke Duvel blond bier, dit tripel bier maakt gebruik van aromatische citra-hop en een dry-hopping-proces dat ze naar de voorgrond duwt. Ze zijn zeker waarneembaar en brengen tonen van grapefruit, citroen en ananas naar het feest. Maar hier is zoveel meer aan de hand. Het bier wordt complexer naarmate je nipt, een vrolijke mal maakt door citroen en toffee, overgaand naar onverwachte tonen van koffie en geroosterde noten. Het rondt af met honing, bedekt de mond en verzacht wat anders voor sommigen te veel citroenachtige hoppigheid zou zijn.
Westmalle
Dit blonde trappistenbier, gebrouwen in een klooster net buiten Antwerpen, zorgt voor een indrukwekkende evenwichtsoefening tussen stevigheid en frisheid. Het is rijk - met moutige, biscuitachtige smaken die de mond vullen - maar toch verfrissend, met citrustonen die er doorheen snijden als met citroen doordrenkte karamel. Heerlijk in combinatie met eten, van een kom vistaart tot een kaasplankje, en gemakkelijk genoeg om alleen te nippen.