Voedselverspilling in de EU loopt op tot 153 miljoen ton per jaar

Voedselverspilling in de EU loopt op tot 153 miljoen ton per jaar
Foto Unsplash

In 2016 werd al eens geschat hoeveel voedsel we in de Europese Unie verspilden. Onderzoekers kwamen toen uit op 87 miljoen ton voedsel per jaar. Elke Belg zou op dat moment jaarlijks 345 kilo perfect gezond eten in de vuilnisbak werpen, waarmee we op een tweede plek strandden in de Europese ranking. Enkel de Nederlanders deden slechter met 541 kilo verspild eten per inwoner.

Verdubbeld

Maar die cijfers zijn inmiddels achterhaald. Een nieuwe studie toont aan dat we intussen het dubbele verspillen dan eerder gedacht. Geen 87 miljoen ton per jaar, maar wel 153 miljoen. Daarmee verspillen we meer voedsel in de Europese Unie dan dat we importeren. Gezinnen zouden voor de helft verantwoordelijk zijn voor die verspilling, de rest gebeurt bij het productie- en verkoopproces. Concreet verdwijnt in de EU een hoeveelheid tarwe die ongeveer overeenkomt met de helft van wat Oekraïne jaarlijks exporteert. Ook een derde van al het fruit en de groenten die we kopen belandt in de vuilnisbak.

Die cijfers terugdringen zou wel eens heel wat positieve implicaties kunnen hebben voor de inflatie van de voedselprijzen. Minder voedsel verspillen betekent lagere voedselprijzen. «In een tijd van hoge voedselprijzen en een crisis in de kosten van levensonderhoud, is het een schandaal dat de EU mogelijk meer voedsel weggooit dan het importeert», stelt Frank Mechielsen kordaat. Hij is directeur van Feedback EU, dat de studie publiceerde in The Guardian.

De helft minder tegen 2030

De kans is groot dat er in het Europese Parlement geluisterd zal worden naar deze studie. Naar verwachting zal in het parlement later dit jaar een voorstel ingediend worden om de massale verspilling in de EU terug te dringen. Daarmee zou de afvalberg tegen 2030 met zo’n 50 % verminderd moeten worden, via wettelijk afdwingbare doelen. Dat is belangrijk, want tien jaar geleden hadden alle EU-landen al toegezegd de voedselverspilling tegen te gaan via een resolutie van de Verenigde Naties, maar daar kwam tot nu toe dus nog maar weinig van in huis.