Sinds vorige week zijn de voorwaarden van de kleurencodes aangepast. Landen krijgen een groene kleur als de veertiendaagse incidentie lager ligt dan 50 besmettingen per 100.000 inwoners en als de positiviteitsratio onder de 4% daalt, of als de veertiendaagse incidentie onder de 75 ligt en de positiviteitsratio minder dan 1% bedraagt.
Deze week kleurt Vlaanderen groen op de Europese kaart. De incidentie is er gedaald tot 61 besmettingen per 100.000 inwoners en de positiviteitsratio bedraagt 0,99%. Daarmee is (nipt) aan de tweede voorwaarde voldaan.
Brussel en Wallonië
Brussel en Wallonië blijven oranje op de nieuwe kaart. Die kleur krijgt een land of regio als aan een van de volgende voorwaarden voldaan wordt: een veertiendaagse incidentie lager dan 50 en een positiviteitsratio hoger dan 4%, een incidentie tussen 50 en 75 en een positiviteitsratio van 1% of meer of een incidentie tussen 75 en 200 en een positiviteitsratio lager dan 4%.
Wallonië heeft momenteel een veertiendaagse incidentie van 71 besmettingen per 100.000 inwoners, 1,28% van de afgenomen testen heeft een positief resultaat. Daarmee is aan de tweede voorwaarde voldaan om een oranje kleur te krijgen. Brussel heeft met 165 besmettingen per 100.000 inwoners een hogere incidentie, maar de positiviteitsratio bedraagt er 1,21%. Daarmee voldoet het Brussels Hoofdstedelijk Gewest aan de derde voorwaarde.
Minder streng
De Europese kleurcodes zijn een aanwijzing voor de EU-lidstaten om voorwaarden op te leggen bij terugkeer, zoals verplichte quarantaines of het voorleggen van negatieve tests. De overgang naar de groene kleur voor Vlaanderen betekent dus dat die regels minder streng worden. Ook wordt met de kleuren rekening gehouden voor de toelating van reizigers in het eigen land.