De Vlaamse asielen zorgden in 2021 voor een recordaantal van meer dan 48.000 dieren. Het gaat vooral om katten (25.926) en honden (7.642). Maar evengoed om onder meer vogels (5.623), knaagdieren (1.702) en tal van andere soorten.
Omdat de dierenasielen het moeilijk hebben om de energiefacturen te betalen, maakt minister Weyts eenmalig een extra bedrag van ongeveer 700.000 euro vrij. Die steun komt bovenop het jaarlijkse bedrag van ook ongeveer 700.000 euro en de vergoedingen die asielen krijgen als ze dieren opvangen die in beslag werden genomen door de Vlaamse Inspectiedienst Dierenwelzijn of door de politie.
Meer dieren
In de opvangcijfers is er een opwaartse trend te merken. In 2019 werden er zo’n 42.000 dieren opgevangen, de laatste cijfers spreken van 6.000 dieren meer in opvangcentra. De minister ziet daarvoor twee redenen. «Corona zal een grote rol hebben gespeeld», aldus Weyts. «Mensen hebben misschien niet goed nagedacht, of waren op zoek naar vriendschap of contact tijdens de lockdowns. Daarna hebben ze misschien spijt gekregen en zijn ze het dier gaan afzetten bij een asiel. Daarnaast zijn er nooit zoveel dierenasielen geweest als vandaag, dus de vraag zal het aanbod wel volgen, net zoals omgekeerd.»
adopteereendier.be
De asielen kregen dit jaar in totaal al 1,7 miljoen euro financiële ondersteuning, aldus Weyts. De Vlaamse overheid vraagt aan de asielen in ruil om onder meer alle te adopteren dieren te verzamelen op de website www.adopteereendier.be, waar momenteel bijna 2.400 dieren een nieuwe thuis zoeken. Via de website krijgen alle Vlamingen die een dier in huis willen halen een gedetailleerd overzicht van de dieren die in een dierenasiel verblijven en kunnen ze eerst daar een kijkje nemen in plaats van naar een kweker te gaan.
Bezint eer ge begint
Weyts besluit met de klassieke waarschuwing voor mensen die een dier in huis willen nemen: «Bezint eer ge begint. Hangbuikzwijnen zijn bijvoorbeeld heel schattig als ze klein zijn, maar dat worden immense beesten. Zo’n volwassen zwijn kan al eens agressief, bronstig of destructief worden, en het gazon vernielen. Ga dus goed na welke verplichtingen verbonden zijn aan het dier dat je in huis wilt halen.»