Bij de nieuwe teststrategie worden gevaccineerden na een hoogrisicocontact enkel nog getest op dag één en niet meer op dag zeven. Godderis merkt echter op dat in de praktijk vaak «testen op dag drie of vier positief worden.» Volgens de professor zullen zo dus besmettingen gemist worden. Hij vreest dat heel wat mensen na een negatieve test naar het werk zullen gaan, maar enkele dagen later dan toch besmettelijk blijken te zijn. «Dat is een recept voor de versnelling van de pandemie.»
Volgens Godderis is quarantaine na een hoogrisicocontact «de enige juiste maatregel». «Dat is lastig voor elk bedrijf, maar vandaar nog eens de oproep om alle maatregelen, zoals telewerk en afstand houden, ten volle in te zetten om de pandemie tegen te gaan. Dat is de enige manier waarop de continuïteit van de bedrijven gegarandeerd kan worden», aldus professor Godderis.
«Goede afspraken»
Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) laat in een reactie weten dat hij het vooral belangrijk vindt dat er goede afspraken gemaakt worden. «Elk testbeleid heeft voor- en nadelen, maar eens het beleid afgesproken is, moeten we er samen voor gaan. Als er partijen zijn die toch niet akkoord zijn, kunnen die best opnieuw aan tafel gaan zitten en het beleid heronderhandelen.»
De viroloog laat niet in zijn kaarten kijken wat voor hem de ideale strategie is.
Huisartsen zijn boos
Zaterdag uitte huisartsenvereniging Domus Medica al zijn ongenoegen over de nieuwe teststrategie. Volgens de vereniging is het onmogelijk om de mensen te testen op dag één na hun hoogrisicocontact. Zo snel kunnen testcodes niet verdeeld worden. De huisartsen vinden testen op dag één ook niet goed omdat die test negatief kan zijn, terwijl die enkele dagen later toch positief kan worden. Bovendien verhoogt de nieuwe teststrategie de druk op de zwaar belaste huisartsen om mensen met een hoogrisicocontact op de eerste dag te laten testen.
«We hadden een grondige aanpassing van de teststrategie gevraagd. Maar zoals we gevreesd hadden, is dat niet gebeurd. We hebben dan ook beslist om die nieuwe strategie niet te volgen», zei voorzitter van Domus Medica, Roel Van Giel aan VRTnws. De huisartsenvereniging spoort de huisartsen dan ook aan om de strategie van dag vijf te volgen. Iedereen die een hoogrisicocontact heeft gehad, moet vijf dagen in quarantaine. In die tijd kunnen mensen een testcode ontvangen, een quarantaine-attest aanvragen en zich laten testen.
Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) reageerde daarop in het VRT-Journaal. «Als je iedereen d’office in quarantaine zet zonder getest te worden, heeft dat heel wat gevolgen. Niet alleen economische gevolgen, maar ook de mensen in de kinderopvang, de zorg en de vaccinatiecentra», aldus de minister.