Het stelsel van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht corona is een eenvoudig systeem dat ondernemingen toestaat om onmiddellijk in te spelen op gevallen van quarantaine of onvoorziene gebeurtenissen. «Bedrijven hebben deze flexibiliteit nodig zolang er economische gevolgen zijn van het coronavirus en ze nog steeds ernstige problemen ondervinden met de toelevering van onderdelen en grondstoffen», klinkt het bij het VBO. Daarnaast onderstreept de werkgeversorganisatie dat de oorlog in Oekraïne voor veel bedrijven extra problemen oplevert.
Voorbereidingstijd
Door die dubbele crisis zijn eenvoud en zekerheid nodig, aldus het VBO, dat vraagt om huidige regeling, die normaal op 31 maart afloopt, minstens met een kwartaal te verlengen. «Dat biedt alle ondernemingen meer voorbereidingstijd om de overgang naar economische werkloosheid vlot te laten verlopen», luidt het. Indien de maatregel niet verlengd wordt, lopen veel bedrijven wegens gebrek aan tijd het risico administratief niet klaar te zijn.
Verder pleit het VBO om de ‘gewone’ regeling rond economische werkloosheid aan te passen en gebruiksvriendelijker te maken op het vlak van onder meer aanvragen, meldingstermijn en kennisgevingen. Belangrijk is ook te voorzien in een automatische overgang voor werknemers en ondernemingen die vandaag gebruik maken van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht corona naar economische werkloosheid, luidt het.
«Gelet op de economisch zeer onzekere toestand als gevolg van de coronacrisis en de situatie in Oekraïne, is het noodzakelijk dat een soepele toegang tot tijdelijke werkloosheid gewaarborgd blijft. Daarnaast moeten we lessen durven trekken uit de pandemie en gaan voor een structurele vereenvoudiging van het originele systeem», aldus Pieter Timmermans en Monica De Jonghe, respectievelijk CEO en directeur-generaal van het VBO.