Sinds 11 juli kunnen sommige zorgverleners en personen die een onbeschermd hoogrisicocontact hadden met een besmette persoon zich laten vaccineren tegen apenpokken. Maar bij de contactopsporing zou de identificatie van de contacten heel moeilijk verlopen. Het aantal personen dat zich tijdig aandient na een onbeschermd hoogrisicocontact blijft beperkt, klinkt het. Vaccinatie gebeurt bij voorkeur binnen de vier dagen na blootstelling.
De Risk Management Group, de gezondheidsministers van de federale staat en deelstaten, besliste daarom op advies van de Risk Assessment Group, het comité experts dat analyses maakt van de bedreigingen voor de volksgezondheid, om de strikte voorwaarden te versoepelen. Zo kunnen meer risicopersonen zich laten vaccineren, ook vóór ze blootgesteld worden aan het virus.
Concreet kunnen mannelijke en transgender sekswerkers vanaf volgende week om een vaccin gaan. Hetzelfde geldt voor mannen die seks hebben met mannen die hiv+ zijn of PrEP krijgen, een behandeling om hiv te voorkomen, en die minstens twee soa’s hadden het voorbije jaar. Ook personen met immuunstoornissen en een hoge kans op infectie, en laboratoriumpersoneel dat virusculturen behandelt, kunnen vanaf volgende week gevaccineerd worden.
Levering vaccins
De FOD Volksgezondheid schat hun aantal op een tweeduizendtal personen. Zij krijgen nu hun eerste dosis en een tweede in het najaar. Dan worden de 30.000 vaccindossissen geleverd die minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke heeft besteld. Bedoeling is om op dat moment de doelgroep opnieuw uit te breiden.
Momenteel heeft België een voorraad van 3.040 dosissen van het Jynneos-vaccin, het pokkenvaccin van de laatste generatie. Op 25 juli had gezondheidsinstituut Sciensano 393 bevestigde gevallen van het apenpokkenvirus gemeld in België. Het ging bijna uitsluitend over mannen die seks hebben met andere mannen en meestal meerdere seksuele partners hebben. «Voor de bredere algemene bevolking wordt het risico als erg laag ingeschat op basis van de huidige wetenschappelijke informatie», klinkt het.
De vaccins worden verdeeld over de referentiecentra, waarvan er momenteel negen zijn in ons land. De FOD Volksgezondheid zegt dat het op korte termijn zal communiceren waar iemand die in aanmerking denkt te komen meer informatie kan krijgen. Voor sekswerkers zal ook gewerkt worden via enkele organisaties die die groep het beste kennen en vlot kunnen bereiken.