Uitgesteld Overlegcomité zoekt gulden middenweg voor rest van zomer

Uitgesteld Overlegcomité zoekt gulden middenweg voor rest van zomer
Belga / B. Van Den Broucke

De federale regering en de deelstaten overleggen vandaag over de stand van zaken in de coronapandemie. Er zal worden bekeken welke coronamaatregelen de komende maanden nog nodig zijn en hoe grote evenementen en festivals veilig kunnen plaatsvinden. In dat kader komt er wellicht een uitbreiding van de coronapas of het zogenaamde ‘Covid Safe Ticket’. Dat geeft aan of je gevaccineerd bent, een negatieve coronatest hebt afgelegd of al antilichamen hebt omdat je al corona hebt gehad.

Kleinere evenementen?

Het was reeds aangekondigd dat het Covid Safe Ticket er komt voor massa-evenementen (meer dan 5.000 bezoekers) als Pukkelpop, die vanaf 13 augustus opnieuw zijn toegelaten. Ook voor grote evenementen (3.000 mensen binnen en 5.000 buiten), die vanaf 1 augustus mogelijk zijn, is de kans zeer groot dat de vereiste van een corona-attest wordt ingevoerd. Maar of het Covid Safe Ticket ook voor kleinere evenementen - events met toegangstickets, of misschien zelfs trouw- of bedrijfsfeesten - moet worden gebruikt, wordt waarschijnlijk een belangrijk discussiepunt op het Overlegcomité.

Voor een café- of restaurantbezoek zou de coronapas er niet komen. Daar houdt men vast aan de huidige protocollen. Het Covid Safe Ticket zou in alle gevallen sowieso maar gelden tot eind september.

Terugkerende reizigers

Ook verstrengingen op de controles en de quarantainevoorwaarden voor reizigers uit een rode zone staan op de agenda van het Overlegcomité. Afgelopen weken werd immers duidelijk dat niet iedereen het even nauw neemt met de regels. De verstrengingen zouden voor alle duidelijkheid niet gelden voor wie al volledig gevaccineerd is.

Testen voor kamp?

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke hamerde donderdag in de Kamer nogmaals op het testen van jongeren voor ze op kamp vertrekken. Dat is volgens de Vooruit-vicepremier noodzakelijk omdat de besmettingscijfers op dit moment vooral stijgen onder kinderen en jongeren. Dat is ook de groep die nog niet gevaccineerd is tegen COVID-19. Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) is echter tegen: «We gaan de spelregels niet veranderen tijdens de match.»

Verplichte vaccinatie

Op dit moment heeft 66,9 procent van alle Belgen een eerste prik gekregen en is 45,9 procent volledig gevaccineerd, blijkt uit cijfers die de taskforce vaccinatie zaterdag heeft vrijgegeven. Verplichte vaccinatie van de zorgverleners is niet aan de orde, zei premier de Croo daarover zondagmiddag bij VTM Nieuws. «Als ik zie hoever we de afgelopen maanden geraakt zijn door mensen te overtuigen, dan is daar geen sprake van.»

Geen versoepelingen

Volgens de premier mag het Overlegcomité niet leiden tot een verscherping van de maatregelen, maar versoepeld zal er evenmin worden. «We moeten voorzichtig blijven, maar ook niet panikeren», zei De Croo bij VTM Nieuws over de stijgende besmettingscijfers. «De vaccinatiecampagne werkt. We gaan niet versoepelen, maar ook onze vrijheden niet opgeven.»