De pinguïnkolonie van de dierentuin in New York telt 28 pinguïns, maar de twee mannetjespinguïns Elmer en Lima wilden enkel elkaar. Op 1 januari vormden ze samen een koppel voor het broedseizoen. Dat twee mannetjes samen een ei gingen uitbroeder was «een primeur voor de dierentuin» zegt de Rosamond Gifford Zoo in een persbericht.
De Zoo doet altijd beroep op pleegouders om hun pinguïneieren uit te broeden. In het verleden hebben namelijk al minstens twee koppels per ongeluk hun bevruchte ei gebroken. Om dat te voorkomen geven ze vaak een vals ei aan de pinguïns die weleens een ei breken. Het echte bevruchte ei gaat dan naar een meer «succesvol» koppel dat het eitje zal uitbroeden tot kuikentje. Zo gebeurde het dat Elmer en Lima samen de kans kregen om het ei van moeder Poquita te verzorgen en uit te broeden.
Papa zijn zat in hen
Het team zag meteen dat Elmer en Lima goede ouders zouden zijn. De twee mannetjes werden afgelopen herfst gekoppeld voor het huidige broedseizoen, bouwden een nest en verdedigden hun territorium. «Eieren uitbroeden vergt oefening», zegt Dierentuincoördinator Ted Fox. «Niet alle pinguïnkoppels zijn er even goed in. Wanneer sommige paren een dummy ei krijgen, gaan ze op het nest zitten, maar laten het ei aan de kant liggen en broeden het niet correct uit, of ze vechten om wie er wanneer op gaat zitten», zei hij. «Dat is hoe we evalueren wie goede pleegouders zullen zijn. En Elmer en Lima waren voorbeeldig in elk aspect van eierverzorging.»
Volgens de Zoo hebben Elmer en Lima het uitstekend gedaaan en kwam het kuiken, dat 226 gram weegt, gezond ter aarde: «Het wordt nog steeds verzorgd door zowel Elmer als Lima, die het allebei geweldig doen. Als ze het goed blijven doen, zullen ze zeker in aanmerking komen om nog meer toekomstige eieren uit te broeden.»
Mensen zijn als dieren
Volgens de Zoo zijn er veel andere instellingen die ook al veel succes geboekt hebben met pinguïnparen van hetzelfde geslacht. Zo was er in Spanje een vrouwelijk koppel die samen een eitje uitbroeden en in de zoo van Berlijn was er ook een mannetjespaar die samen vader werden.
De directeur zegt dat de case van Elmer en Lima aantoont dat «het idee van wat een familie kan zijn niet soortspecifiek is» en dat «in vele gevallen niet-traditionele families ook uitstekend werk leveren bij het opvoeden van kinderen.» «Het succes bij het opvoeden is een verhaal dat onze zoo kan delen zodat mensen van alle leeftijden en achtergronden zich kunnen herkennen in dieren.»