Van alle 28 landen van de Europese Unie is België de voorlaatste die de Tax Liberation Day viert. De laatste plaats is net als vorig jaar voor Frankrijk (29 juli). Dat heeft het Institut Economique Molinari berekend op basis van gegevens van de OESO en de nationale instituten voor statistiek.
Opnieuw 27 juli
In 2017 was er geen belastingvermindering voor werknemers en werkgevers in België, waardoor de Tax Liberation Day voor werknemers opnieuw op 27 juli valt. "Belgen zijn de tweede duurste arbeidskrachten in de EU, maar komen pas op de tiende plaats op het vlak van netto-inkomen", legt onderzoeker James Rogers uit.
De Belgische overheid houdt volgens Rogers meer loonlasten in op het salaris van een doorsnee werknemer dan om het even welk EU-land. "België is nu het land dat de tweede hoogste belasting op arbeid heft binnen de Europese Unie. Een werkgever besteedt in België voor een doorsnee werknemer 2,15 euro, waarvan na belastingen 1 euro netto overblijft. En het 'reële belastingtarief' (inclusief btw) van een Belgische werknemer bedraagt nu 56,70%, in vergelijking met een EU-gemiddelde van 44,8%."
"Bemoedigend"
Het is volgens Rogers "bemoedigend" om van minister van Werk Kris Peeters de bevestiging te horen van nieuwe belastingverlagingen en lasten die het nettoloon van de werknemers zouden kunnen verhogen en de kosten voor werkgevers zouden kunnen verlagen in 2018. "Maar op dit moment zien we nog geen verandering. Belgen blijven tot vijf weken langer werken dan de Zweden om hun belastingen te betalen. Toch hebben ze reden om optimistisch te zijn voor volgend jaar."