Er is nog niet veel geweten over omikron, de coronavariant die zich vooral in Zuid-Afrika aan een razendsnel tempo verspreidt. Die onzekerheid zorgt voor ongerustheid in de wereld, zeker nu hier en daar al wat gevallen opduiken. In ons land werd er nog maar één geval met de omikronvariant vastgesteld.
Heel voorzichtig zijn
Het is wachten op meer informatie voor de impact van de omikronvariant ingeschat kan worden, zo vertelt Steven Van Gucht aan Het Laatste Nieuws. «Dat die omikronvariant zoveel besmettelijker is, weten we niet zeker. Er zijn vermoedens van wel, maar dat kunnen we op dit moment niet met zekerheid zeggen. Daarvoor hebben we niet voldoende data uit Zuid-Afrika. We moeten dus wachten op meer informatie in de komende weken. Het is duidelijk dat de omikronvariant aan het opduiken is, vooral in Zuid-Afrika, maar hier en daar ook al in Europa. In België werd er tot nu toe slechts één geval vastgesteld. In heel Europa gaat het om een vijftigtal gevallen. Het is een volledig nieuwe variant die heel wat nieuwe mutaties heeft die we niet goed kennen, zeker niet in die combinatie. Dat is genoeg reden om heel voorzichtig te zijn en die variant proberen tegen te houden», klinkt het.
Tweede besmetting
Wel vreest Van Gucht dat de omikronvariant mensen een tweede keer kan besmetten. «Ik vermoed wel, als je naar de mutaties kijkt en de situatie in Zuid-Afrika, dat de omikronvariant in staat is om mensen een tweede keer te besmetten. In Zuid-Afrika hebben ze in het verleden al een aantal zware golven gehad. De laatste was een deltagolf, maar die is helemaal gaan liggen. De deltavariant is daar intussen voor een groot stuk verdwenen en toch zie je de omikronvariant weer doorstoten, vooral bij jonge mensen. Ik vermoed dat veel van die mensen in het verleden al eens besmet zijn geweest. Dus zij maken met de omikronvariant mogelijk een tweede besmetting mee. Dat verklaart ook waarom men vooral milde symptomen heeft. De vraag is dus wat er gebeurt als iemand voor de eerste keer besmet wordt. De kans is groot dat zich dat gelijkaardig gedraagt als met andere varianten, maar we weten het niet precies», besluit hij.