Steven Van Gucht: «Bemoedigende evolutie die doet dromen van verdere versoepelingen»

Steven Van Gucht: «Bemoedigende evolutie die doet dromen van verdere versoepelingen»
YouTube / GezondheidBelgie

Viroloog Steven Van Gucht ziet dat de coronacijfers de goede richting blijven uitgaan. Dat is hét bewijs dat de vaccinatiecampagne zijn werk doet. «De coronacijfers blijven overtuigend dalen. Van een vertraging is voorlopig nog geen sprake. Een bemoedigende evolutie die doet dromen van verdere versoepelingen. Eén op twee volwassenen heeft ondertussen een eerste inenting gehad en bijna één op vier een tweede. Dat is zonder meer goed nieuws, maar laat ons vooral ook niet vergeten dat de helft van de volwassenen nog steeds niet gevaccineerd is en dat meer dan drie vierde van de volwassenen nog maar half gevaccineerd is. De bescherming tegen het virus is pas optimaal na twee inspuitingen, tenzij dan voor het Janssen-vaccin waar één inspuiting voldoende is.»

Respect voor maatregelen in publieke ruimte

«Die optimale bescherming is nodig, in het bijzonder voor afwijkende varianten, zoals de Zuid-Afrikaanse en de Indische variant. Daarom is het respect voor de hygiëne en afstandsregels in de publieke ruimte nog steeds belangrijk. Denk maar aan het dragen van mondmaskers in de winkel of op het openbaar vervoer. Ook mensen die nog niet de kans hebben gehad om zich te laten vaccineren moeten zich veilig kunnen begeven in de openbare ruimte», legde hij uit tijdens de persconferentie van Sciensano.

Onder de 75 opnames per dag

Zowel de besmettingen als de ziekenhuiscijfers en het aantal overlijdens blijven dalen. De ziekenhuiscijfers liggen nu lager dan voor de tweede golf in september. «De afgelopen week werden er gemiddeld 1.766 besmettingen per dag vastgesteld. Dat is een forse afname van 27 procent op weekbasis. Het aantal ziekenhuisopnames gaat ook verder in dalende lijn. De voorbije week waren er gemiddeld 84 nieuwe opnames per dag. Dat is 27 procent minder dan de week ervoor. De ziekenhuisopnames halveren hiermee om de 15 dagen waardoor we al tegen het einde van deze week onder een gemiddelde van 75 nieuwe opnames per dag kunnen uitkomen. Het is trouwens ook al van eind september, dus van voor de tweede golf, geleden dat we nog zo’n lage ziekenhuiscijfers hebben gezien.

Minder dan 400 coronapatiënten op intensieve zorgen

Ook op intensieve zorgen liggen er steeds minder coronapatiënten. Midden juni komen we wellicht onder de 300 patiënten uit. «De totale ziekenhuisbezetting daalt eveneens verder en het tempo is zelfs lichtjes toegenomen. Momenteel liggen er 1.232 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen waarvan 438 op intensieve zorgen. Deze cijfers liggen daarmee zo’n 20 procent lager dan de week ervoor. Aan dit tempo kunnen we begin volgende week minder dan 400 patiënten op intensieve zorgen hebben en midden juni zelfs minder dan 300. De overlijdens kennen ook een verdere opvallende daling. Gemiddeld vielen er de afgelopen week 13 overlijdens per dag te betreuren. Dat is een daling van 32 procent», besluit hij.