Het actieplan bestaat uit drie luiken: preventie, actie en follow-up. Het preventieluik werkt voornamelijk aan een bewustmakingscampagne, in samenwerking met de horecasector en het nachtleven, die over het hele grondgebied van de stad zal worden ingezet.
Safe taxi-code
Daarnaast komen er structurele maatregelen op het niveau van de stad, de politiezone en de Brussels by Night Federation, wordt er gewerkt aan de opvang van de slachtoffers, aan mobiliteit, en komen er opleidingen voor de politie en het horecapersoneel. Zo worden de stadsverlichting en de camerabewaking in de uitgaansbuurten verbeterd, komen er in de horecazaken zogenoemde ’safer zones’, en wordt er in samenwerking met Taxis Bleus een ‘safe taxi’-code ingevoerd. De stad Brussel gaat ook een vereniging zoeken die het horecapersoneel kan opleiden. Bovendien gaat ze zorgen voor dertig procent meer plaatsen in het Zorgcentrum na Seksueel Geweld, en gaat ze een coördinator voor intimidatie en voor nachtelijke intimidatie aanwerven.
«We willen dat iedere persoon die naar een feestelijke plek gaat, zich zowel buiten als binnenin de zaak veilig voelt», zegt burgemeester Philippe Close. «Het is van het grootste belang voor de slachtoffers dat de stad deze globale aanpak hanteert om een einde te maken aan dit onaanvaardbare geweld.»
«De strijd tegen intimidatie en aanvallen op vrouwen, meisjes en LGBTQI+-mensen in de openbare ruimte is een belangrijk onderdeel van onze actieplannen», voegt Lydia Mutyebele, schepen van Gelijke Kansen, toe.