Een dertigtal inspecteurs van de federale en Vlaamse sociale-inspectiediensten controleerden twaalf werven in Antwerpen en Oost- en West-Vlaanderen. «Daarop bleken zeventien onderaannemers, zestig werknemers, zeven zelfstandigen en één stagiair actief te zijn. We stelden in meer dan de helft van de gevallen sociale inbreuken vast», aldus Eddy Van Herreweghe, directeur sociale dumping en fraudenetwerken bij de RSZ-inspectie. Elf onderaannemers en twee zelfstandigen respecteerden ook niet de dagelijks aangifte van de tewerkstelling, wat wettelijk verplicht is.
Zo werden in Antwerpen op een werf in de Seefhoek vier illegaal tewerkgestelde Moldaviërs aangetroffen. Op andere gelijkaardige werven in Oost- en West-Vlaanderen stootte de sociale inspectie op zwartwerk en diverse overtredingen van de arbeidswetgeving of op inbreuken op de werkloosheidsreglementering.
Proximus: «Niet op de hoogte»
Proximus reageert verrast op de vaststellingen van de sociale inspectie en zegt daarvan niet op de hoogte te zijn en over onvoldoende informatie te beschikken. De telecomspeler zegt alles onmiddellijk verder te onderzoeken, in samenspraak met zijn partners, en contact op te nemen met de bevoegde instanties.
«Proximus hecht het grootste belang aan integer en ethisch handelen en verwacht hetzelfde van de partijen waarmee het samenwerkt. Al onze ‘policies’ en contracten met externe partners bevatten duidelijke bepalingen omtrent het respecteren van de sociale- en arbeidswetgeving. Indien blijkt dat er effectief onregelmatigheden plaatsgevonden hebben op werven in onze opdracht, zullen wij onze controleprocedures kritisch tegen het licht houden en de nodige acties ondernemen ten aanzien van de betrokken partijen», aldus Proximus in een reactie.
Fiberklaar: «Nog nooit inbreuken vastgesteld»
Ook Rik Missault, de CEO van glasvezeljointventure Fiberklaar, is verwonderd. «We doen proactief erg veel inspecties op de werven», zegt hij. «Ongeveer een negentigtal per maand. Daarbij werden nog nooit inbreuken vastgesteld.»
In een uitgebreidere reactie zegt Fiberklaar een «dubbelcheck» te doen met de aannemers «om te achterhalen wat de feiten precies zijn». «Vooralsnog hebben we enkel bevestiging van inspecties op drie werven van onze aannemers. Op die werven zijn volgens onze huidige informatie geen officiële inbreuken vastgesteld», klinkt het.
Het bedrijf voegt toe dat het hoge ethische standaarden hanteert en hetzelfde verwacht van de aannemers waarmee het werkt. Het benadrukt dat alle contracten «expliciete bepalingen» bevatten over sociale wetgeving en arbeidswetgeving, en dat een onafhankelijk extern controleorgaan de werven inspecteert.
Fiberklaar zegt nog dat het meer concrete informatie heeft opgevraagd bij de bevoegde overheidsinstanties en dat het alle medewerking zal verlenen. «Indien blijkt dat er inderdaad onregelmatigheden zouden hebben plaatsgevonden, zullen we de nodige actie ondernemen. Respect voor sociale wetgeving staat centraal», aldus nog Fiberklaar.