«Ze denken dat ze Djokovic vernederd hebben met deze tien dagen van mishandeling, maar ze hebben vooral zichzelf vernederd», klinkt het bij de Servische president. «Novak mag met opgeheven hoofd terugkeren naar zijn eigen land en iedereen recht in de ogen kijken.»
De mannentennisorganisatie ATP is dan weer opgelucht dat de soap rond Djokovic is afgelopen. «Hiermee komt een einde aan reeks van betreurenswaardige gebeurtenissen», klinkt het in een mededeling. «De uitspraak van de rechtbank moet gerespecteerd worden, maar de afwezigheid van Djokovic in Melbourne is toch een verlies voor het tennis.»
Australië wel tevreden
De Australische regering reageert wel tevreden na de beslissing van het federale gerechtshof. «De sluiting en bewaking van onze landsgrenzen heeft ons tijdens deze pandemie veilig gehouden», klinkt het bij Alex Hawke, de Australische minister van Immigratie. «Onze inwoners hebben veel opofferingen gedaan en de regering-Morrison is niet van plan van deze koers af te wijken.»
Tennis Australia, de organisator van de Australian Open, «respecteert» de beslissing van het gerechtshof, zo laten ze weten in een korte mededeling. «We kijken uit naar een mooie en spannende Australian Open en wensen alle deelnemers veel succes.»
Een soap met plotwendingen
Met de beslissing van de Australische rechters is er eindelijk duidelijkheid in de zaak Djokovic. De drie rechters beslisten unaniem, klinkt het. De argumentatie volgt ten vroegste maandag. Djokovic kan niet meer in beroep gaan tegen de beslissing.
Djokovic kwam op 5 januari toe in Melbourne en zag er zijn visum in eerste instantie geweigerd worden. Hij verbleef vervolgens enkele dagen in een quarantainehotel, waarna een rechter op 10 januari zijn onmiddellijke vrijlating beval. De Australische minister van Immigratie kon die beslissing nog ‘overrulen’ en deed dat vrijdag ook «op basis van het publieke belang».
Sinds zaterdag werd Djokovic opnieuw administratief vastgehouden nadat de Australische regering een dag eerder zijn visum voor de tweede keer had ingetrokken. De aanwezigheid in Australië van Djokovic, die niet gevaccineerd is tegen COVID-19, «kan antivaccinatiegevoelens aanwakkeren», aldus de Australische autoriteiten in een verklaring aan justitie. Zij zijn van mening dat de Serviër het land moet worden uitgezet en het federale gerechtshof volgde hen in die redenering. Het beroep dat zijn advocaten hadden ingediend tegen de intrekking van zijn visum haalde dus niets meer uit.
Geen grandslamtitel voor Djokovic
Djokovic zou maandag zijn eerste wedstrijd spelen in de Australian Open. De nummer een van de wereld hoopte zijn 21e grandslamtitel binnen te halen. Het is nog maar de tweede keer in 18 jaar dat de Serviër een grandslamtoernooi mist. In 2017 moest hij vanwege een elleboogblessure forfait geven voor de US Open.
Op de hoofdtabel van het eerste grandslamtoernooi van het seizoen wordt hij vervangen door de Italiaan Salvatore Caruso, de nummer 150 van de wereld. Als lucky loser staat Caruso in de eerste ronde tegenover de Serviër Miomir Kecmanovic (ATP 78).