Seksuele intimidatie beperkt bewegingsvrijheid van helft van de meisjes

Seksuele intimidatie beperkt bewegingsvrijheid van helft van de meisjes
Foto Pexels

Uit een eerste bevraging van Plan International bij 700 jongeren bleek dat 91 procent van de meisjes en 28 procent van de jongens uit Antwerpen, Brussel en Charleroi al last gehad heeft van seksuele intimidatie in de publieke ruimte. Het gaat dan voornamelijk over nafluiten (82%), langdurig aanstaren (79%), opmerkingen over het uiterlijk (62%), overdreven flirterig benaderen (59%) en ongewenste aanrakingen (36%).

Om meer data te verzamelen, richtte Plan het onlineplatform SaferCities op. Het is de bedoeling dat de jongeren daarop het voortouw nemen. Wie in Brussel, Antwerpen of Charleroi woont, kan online signaleren waar hij of zij lastiggevallen werd en wat de aard van de intimidatie was. Ook de stad Gent heeft zich recentelijk aangesloten.

Uit de online getuigenissen bleek dat een op twee meisjes vindt dat seksuele intimidatie hun bewegingsvrijheid beperkt. «Ze vermijden bepaalde plaatsen, nemen een andere wandelroute of gaan enkel samen met een vriend op stap. Ook kiezen ze er bijvoorbeeld bewust voor om zich op een andere manier te kleden wanneer ze uitgaan», vertelt Heidy Rombouts, directeur van Plan International België aan VRT NWS. Tevens opvallend is dat meisjes overal en op elk tijdstip van de dag met seksuele intimidatie te maken kunnen krijgen. In Brussel, Antwerpen en Charleroi geeft respectievelijk 23, 25 en 34% aan dat ze er altijd mee geconfronteerd kunnen worden.

Omstanders

Nog volgens de gebruikers van het platform is er een speciale rol weggelegd voor omstanders in gevallen van seksuele intimidatie. In Antwerpen gaf 97 procent en in Charleroi 91 procent aan dat ze door niemand werden geholpen. Opvallend: in Brussel zei 90 procent van de slachtoffers dat er wél iemand tussenkwam.Volgens Plan International België is dat deels te danken aan eerdere campagnes rond het omstanderseffect in de hoofdstad.

Uit de cijfers blijkt verder dat slechts 6 % aangifte doet bij de politie wanneer ze het slachtoffer zijn geworden van seksuele intimidatie. «Als gevolg hiervan wordt het beleid rond seksuele intimidatie uitgebouwd op basis van een fractie van de reële feiten», staat te lezen in het rapport. Plan International werkte daarom in samenwerking met haar jongerenactivisten een reeks beleidsaanbevelingen uit: preventie, protectie, participatie en prosecutie.