Jaarlijks bereikt zo’n 11 miljard kilo plastic onze oceanen. De mijlpaal van 1 miljoen is voor oprichter Thomas de Groote dan ook slechts het begin. «Het doel is om tegen 2025 te voorkomen dat 100 miljoen kilogram plastic onze oceanen bereikt. We doen dit met wereldwijde opruimacties langs rivieren, het sensibiliseren van mensen en transformeren van organisaties. De enige manier om dit doel te realiseren is door allemaal samen actie te ondernemen.»
Manuele en technologische ophaling
In de komende jaren wil River Cleanup dan ook inzetten op het opschalen van manuele en technologische ophaling, educatie via scholen en, samen met bedrijven, het rationaliseren van plasticgebruik. «Deze gedragsverandering rond het vermijden van plastic voor eenmalig gebruik bij consumenten en producenten is cruciaal om tot een duurzame oplossing te komen», zegt de Groote.
Donderdag mocht Vlaams minister voor Omgeving Zuhal Demir (N-VA) de symbolische miljoenste kilogram plastic opvissen. Dat gebeurde aan het Antwerpse bedrijventerrein Blue Gate, een nieuwe site voor circulaire economie. «1 miljoen kilogram afval is bijna even zwaar als het volledige MAS in Antwerpen», zegt de minister. «Dat is gigantisch veel, maar tegelijk ook gigantisch betreurenswaardig. Voor talloze asociale sluikstorters in Vlaanderen is het blijkbaar te moeilijk om hun rotzooi mee te nemen of in de vuilbak te gooien. Met alle gevolgen van dien voor ons leefmilieu. Op zo’n moment ben je blij dat je als minister de handen in elkaar kan slaan met de mensen van River Cleanup.»