Postzegels worden alweer duurder: «Tarieven met helft gestegen op vijf jaar tijd»

Postzegels worden alweer duurder: «Tarieven met helft gestegen op vijf jaar tijd»
Foto Unsplash

Het BIPT hanteert in verband met de bpost-tarieven de term «kleingebruikerspakket». Daarin zitten niet alleen de prijzen van prior- en non-priorzegels, maar ook tarieven voor postpakketten, internationale brieven en aangetekende zendingen.

Als je dat pakket in zijn geheel bekijkt, voert bpost begin volgend jaar een tariefverhoging van gemiddeld 6,37 procent door vergeleken met de huidige prijzen, zegt het BIPT. Maar ook de voorbije jaren waren er regelmatig al stevige tariefverhogingen. «Inmiddels is het kleingebruikerspakket over een periode van vijf jaar gemiddeld reeds 51 procent duurder geworden», stelt de regulator.

Brievenpost grootste stijging

De grootste prijsstijgingen in 2022 zijn er bij de brievenpost. Non-priorzegels worden ruim 8 procent duurder dan nu, non-priorzegels zelfs meer dan 18 procent. Op vijf jaar tijd is de prijs van priorzegels meer dan verdubbeld, stelt het BIPT vast. De prijs van non-priorzegels steeg met een kwart sinds de herintroductie ervan in 2019.

In 2017 kwamen er een nieuwe postwet en tariefformule. De regulator had toen al voor forse prijsstijgingen gewaarschuwd. Op die manier kan bpost «ondanks sterke volumedalingen erg hoge marges blijven genereren op het kleingebruikerspakket», klinkt het. In theorie had het postbedrijf de tarieven van dat pakket zelfs met meer dan 16 procent kunnen verhogen in 2022.

De regulator is van mening dat bpost overgecompenseerd wordt voor de trend dat er minder brieven worden gestuurd. De postwet houdt te weinig rekening met de vermindering van de kosten die uit die volumedalingen volgt, zegt hij.

Buurlanden goedkoper

De tariefverhogingen hebben ten slotte tot gevolg dat de kloof met de postzegelprijzen in de buurlanden toeneemt, zegt het BIPT nog. Bij de meeste buurlanden liggen de prijzen namelijk een stuk lager. Zo liggen de zegeltarieven in Frankrijk, «een land dat een te bedelen gebied kent dat ongeveer twintig keer groter is dan dat van België», lager dan bij ons. En in Nederland, Duitsland en Luxemburg zijn priorzegels goedkoper dan de non-priorzegels in België, zegt het BIPT.