De federale regering en de deelstaten staken normaal gezien pas vrijdag de koppen bijeen om de stand van de coronapandemie in België te evalueren. Maar daar staken de stijgende cijfers opnieuw een stokje voor. Opnieuw, want premier Alexander De Croo moest het Overlegcomité eind oktober ook al eens met enkele dagen vervroegen, toen onder druk van de alarmerend hoge besmettingscijfers. Nu is vooral de druk in de ziekenhuizen en in het bijzonder op de afdelingen intensieve zorg de aanleiding van de bezorgdheid. Dinsdag lagen daar 555 COVID-patiënten, op een totaal van 2.000 bedden. Bovendien zijn zeker 165 bedden daarvan niet beschikbaar door personeelsuitval.
Verplicht telewerk?
Dat de verschillende regeringen van ons land straks dus extra maatregelen zullen treffen, lijdt weinig twijfel. Maar hoe ver ze precies willen gaan, is minder duidelijk. Afgelopen weekend lekte het voorbereidende advies van de GEMS-experten uit in Le Soir. Daarin is onder meer sprake van een nieuwe sluiting van het nachtleven, verplicht telewerk tot kerst, mondmaskers op school vanaf 9 jaar en een korte opschorting van risicovolle indooractiviteiten zoals contactsporten.
De weerzin bij de betrokken sectoren is echter groot. Zo riep Voka-topman Hans Maertens de Vlaamse regering op Twitter al op om de telewerkverplichting tegen te houden, nadat de federale topministers maandagavond op het kernkabinet hadden beslist om straks te pleiten voor drie tot vier dagen verplicht thuiswerk per week. De mondmaskerplicht op school voor kinderen vanaf 9 jaar valt dan weer op een koude steen bij de PS, die federaal in de regering zit. De Franstalige socialisten worden daarin gesteund door Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).
Lockdowns niet aan de orde
Premier Alexander De Croo zette maandagmiddag alvast de toon door tijdens een bedrijfsbezoek aan de aanwezige pers te verduidelijken dat sluitingen of lockdowns momenteel niet aan de orde zijn. Om dat de hele winter zo te houden zijn wel extra maatregelen nodig, zoals meer telewerk, vaker het mondmasker gebruiken en de contacten tussen mensen verminderen, zei de premier.
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke pleitte in de Kamer dan weer voor maatregelen «in alle sectoren», die bovendien streng gehandhaafd moeten worden. Welke ingrepen dan precies nodig zijn, zei de Vooruit-vicepremier niet. Maar «de verhalen die ons uit de ziekenhuizen bereiken zijn zeer alarmerend», onderstreepte hij.
Het Overlegcomité vergadert woensdagmiddag vanaf 14.30 uur. Nadien volgt naar alle waarschijnlijkheid een persconferentie om de beslissingen toe te lichten.