De federale regering en de deelstaten voerden vorige week na een Overlegcomité nog extra maatregelen in om de coronabesmettingen in te dijken. Die blijven door de erg besmettelijke deltavariant voorlopig echter zorgwekkend stijgen, net als de opnames in de ziekenhuizen en de afdelingen intensieve zorg. Tussen 15 en 21 november werden er dagelijks 16.100 besmettingen vastgesteld, een stijging met 53 procent op weekbasis.
Verschillende artsen, maar ook scholen trokken afgelopen dagen aan de alarmbel. Domus Medica, de Vlaamse Vereniging voor Hoofdartsen en Zorgnet-Icuro vroeg bijvoorbeeld aan het Overlegcomité een «dringende en drastische pauzeknop». «De vierde golf vervelt aan een razend tempo tot een tsunami. Werkelijk iedereen kent mensen in zijn omgeving die besmet zijn. Zoveel mensen zijn nu ziek of in quarantaine dat de samenleving systematisch ontwricht raakt», luidt het donderdag in een gezamenlijk persbericht.
Enkele provinciegouverneurs riepen daarom woensdag al op tot een vervroegde bijeenkomst van het Overlegcomité, dat normaal gezien pas in januari opnieuw zou vergaderen. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) sloot vrijdagochtend in De Ochtend op Radio 1 niet uit dat die vergadering er vrijdag al komt.
«Lockdown ligth»
Woensdagavond vertelde Marc Van Ranst al aan VTM Nieuws dat nieuwe maatregelen dringend nodig zijn. Een echte lockdown komt er wel allicht niet, meent Van Ranst: «We krijgen wellicht een lockdown light, met bijvoorbeeld een vroege sluiting van de horeca. Dat kan op tafel liggen bij het volgende Overlegcomité.»
De kans dat we de kerst- en eindejaarsfeesten op een normale manier zullen kunnen vieren, wordt daarmee weer een stuk kleiner. «De eindejaarsfeesten liggen nog een maand voor ons, maar ik denk niet dat we volledig normale feesten krijgen zoals in 2019, dus voor de coronacrisis. Of het even ingrijpend zal zijn zoals in 2020: dat denk ik ook niet», klinkt het.