De federale regering en de deelstaten overleggen vrijdagochtend al voor de derde keer in evenveel weken tijd over de de coronasituatie. De strengere maatregelen die de voorbije twee weken zijn genomen zijn er voorlopig nog niet in geslaagd om de druk in de zorgsector voldoende te verlichten, en dus kon premier Alexander De Croo - na een opvallende sortie van Vlaams minister-president Jan Jambon en op basis van adviezen van het coronacommissariaat en van expertengroep GEMS - niet anders dan opnieuw snel schakelen.
Sluitingsuur horeca
Om de epidemie opnieuw onder controle te krijgen leggen de GEMS-experten een stevig pakket maatregelen op tafel. Het gaat dan onder meer om een afkoelingsperiode in het onderwijs, met een tiendaagse sluiting van de lagere scholen en een vorm van hybride onderwijs in het middelbaar. Daarnaast pleiten ze voor een sluitingsuur in de horeca van 20 uur en een terugkeer van de contactbubbels.
Premier De Croo wilde donderdag in de Kamer niet vooruitlopen op de beslissingen, maar benadrukte wel dat geen enkele maatregel taboe mag zijn. «Iedereen zal over zijn schaduw heen moeten stappen. Op een moment als dit kunnen er geen heilige huisjes zijn», zei hij.
Scholen sluiten?
Daarmee lijkt ook het onderwijs in het vizier te komen, hoewel de politiek gezinnen tot nog toe absoluut een nieuwe scholensluiting wilde besparen. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) vond het expertenrapport van de GEMS alvast «een zeer goed uitgangspunt». «De politiek moet doen wat moet», was hij duidelijk. Of het ook echt zo ver komt is nog af te wachten. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts riep donderdagavond al op om naast de virologische winsten ook de maatschappelijke kosten van een sluiting van de scholen in rekening te nemen. «De laatste plek waar je verplicht het licht uitdoet, is de school.»
Het is in elk geval expliciet de bedoeling om de coronamaatregelen deze keer goed te krijgen. «Als het stormt en het blijft stormen kan je de dijken blijven versterken, maar op een gegeven moment moet je ze wel echt sterk genoeg maken. Het kan niet de bedoeling zijn dat we nog een vierde Overlegcomité samenroepen», waarschuwde Vandenbroucke in de Kamer. Het Overlegcomité komt om 9 uur fysiek samen in het Brusselse Egmontpaleis. Nadien volgt tekst en uitleg bij de getroffen maatregelen tijdens een persconferentie.