«Op dinsdag 18 oktober zal het niet meer mogelijk zijn de luchthaventerminal te betreden als gevolg van de staking van het Security Masters-personeel dat belast is met de beveiliging van de luchthaven», luidt het. «Wij verontschuldigen ons voor het veroorzaakte ongemak.»
Het personeel van Security Master, dat instaat voor de passagierscontroles, voert sinds maandagochtend actie uit ontevredenheid over de beslissing van BSCA Security om de veiligheidscontroles van de passagiers toe te kennen aan twee operatoren in plaats van één. Het personeel vreest dat de beslissing impact zal hebben op hun werkzekerheid en loonvoorwaarden.
Test-aankoop: «Staking niet gedekt»
Volgens de woordvoerster van Test Aankoop, Julie Frère, is de staking «geen geval dat expliciet wordt gedekt door de regelgeving rond de rechten van luchtvaartpassagiers». «In theorie voorziet de regelgeving rond de passagiersrechten het recht op een terugbetaling of een bijkomende schadevergoeding wanneer een vlucht geannuleerd is. Maar dat is hier niet het geval. De reizigers kunnen gewoon niet instappen. De luchtvaartmaatschappijen hebben weinig marge om te manoeuvreren, ze hebben zelf te kampen met verstoringen», aldus Frère.
De consumentenorganisatie volgt de situatie van dichtbij op en roept de reizigers op om contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij, die verplicht is om alle informatie waarover ze beschikt door te geven om er mee voor te zorgen dat de passagiers wel aan boord van de vliegtuigen geraken.
Ook geen annulatieverzekering
Test Aankoop heeft ook een speciaal telefoonnummer opgezet (0800/29.510) om «getuigenissen te verzamelen van getroffen personen, en om van zijn directe lijn met de bedrijven te profiteren om oplossingen te proberen zoeken».
De organisatie roept de luchthaven ook op om «op een proactieve en duidelijke manier te communiceren tegenover de passagiers». «Het is onaanvaardbaar om te zien hoe oude mensen, mensen met een handicap of mensen met jonge kinderen urenlang vastzitten voor de luchthaven», aldus Frère nog.
Nevert Degirmenci, woordvoerster van verzekeringskoepel Assuralia geeft nog aan dat de situatie in Charleroi «geen geldig motief is voor een tussenkomst van de annulatieverzekering».