Onderzoek waarschuwt: «Er zit te veel PFAS in ons regenwater»

Onderzoek waarschuwt: «Er zit te veel PFAS in ons regenwater»
Foto Unsplash

In Vlaanderen kennen we PFAS vooral van het PFOS/PFAS-schandaal rond 3M. Maar we worden op verschillende manieren blootgesteld aan de stof. Nu blijkt dat we er ook mee in aanraking komen via regenwater, in grote concentraties. De poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) vormen een gezondheidsrisico en worden in verband gebracht met kanker en beschadigingen aan het immuunsysteem. De stof zit onder meer in anti-aanbakpannen en waterafstotende kledij.

De onderzoekers noemen de grote concentratie aan PFAS in ons regenwater dan ook zorgwekkend. Volgens de veiligheidsrichtlijnen rond drinkwater is het nu op de meeste plekken ter wereld onveilig om regenwater te drinken vanwege het PFAS-risico. «Hoewel we in de industriële landen niet vaak regenwater drinken, verwachten veel mensen over de hele wereld wel dat het veilig is om het de drinken», waarschuwt hoofdauteur professor Ian Cousins, van de Universiteit van Stockholm, in een statement.

Nergens nog veilig

Bijna overal ter wereld is de concentratie van PFAS in regenwater veel te hoog. «We moeten vaststellen dat we ons niet meer binnen een veilige ruimte bevinden, omdat deze chemicaliën nu overal zijn», reageert hij in BBC. «Ik zeg niet dat we allemaal aan de effecten van PFAS zullen sterven. Maar we zijn nu op een punt waar je nergens op de planeet er nog zeker van kunt zijn dat het milieu veilig is.»

De onderzoekers pleiten er daarom voor om zo snel mogelijk het gebruik van PFAS af te bouwen en de richtlijnen omtrent PFAS nog te verstrengen.