«Noord-Korea lijkt een raket te hebben gelanceerd. Gelieve te evacueren naar gebouwen of ondergronds», zei de Japanse regering in een alarm om 7.29 uur (00.29 uur Belgische tijd). Volgens de publieke omroep NHK geldt het alarm voor twee regio’s in het noorden van het land. Volgens de regering in Tokio vuurde Noord-Korea een raket af in de richting van het eiland Hokkaido in het uiterste noorden van Japan en de noordoostelijke prefectuur Aomori, meldde het persbureau Kyodo.
Het is de eerste raket van middellange afstand die Pyongyan afvuurde in meer dan acht maanden, aldus het Zuid-Koreaanse leger. Volgens de eerste ramingen legde ze een afstand af van 4.500 km. Het was ook de eerste keer in bijna vijf jaar dat een Noord-Koreaanse raket over Japan vloog.
Gewelddadige actie
Volgens Japans premier Fumio Kishida vloog de Noord-Koreaanse raket waarschijnlijk over Japan voordat ze, 3.000 km ten oosten van Japan, in de Stille Oceaan viel. «Deze gewelddadige actie volgt op herhaalde recente lanceringen van ballistische raketten. We veroordelen dit ten zeerste», zei Kishida aan journalisten.
De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol noemde de nieuwe lancering een roekeloze provocatie, en riep op tot maatregelen. Noord-Korea testte zaterdag nog twee raketten. Het was de vierde raketlancering in een week tijd.
Reactie op Zuid-Korea en VS
De recente opeenvolging van rakettesten door Noord-Korea wordt door experts gezien als een reactie op de recente manoeuvres op zee door Zuid-Koreaanse en Amerikaanse strijdkrachten. Het vliegdekschip USS Ronald Reagan nam ook deel aan de vierdaagse marineoefeningen. Het was de eerste keer dat een Amerikaans vliegdekschip werd ingezet in Zuid-Korea in bijna vier jaar tijd.
In de nacht van maandag op dinsdag was er al overleg tussen de Amerikaanse nationaal veiligheidsadviseur en zijn Zuid-Koreaanse en Japanse ambtgenoten. Ze bespraken een «passende en krachtige gezamenlijke internationale respons». Vanuit Washington wordt de lancering alvast ten zeerste afgekeurd.
Internationale afkeuring
De Europese Unie is solidair met Japan en Zuid-Korea, aldus Charles Michel in een tweet. De Belgische oud-premier noemt het een «doelbewuste poging van Noord-Korea om de veiligheid in de regio in gevaar te brengen». De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken heeft het intussen over een «onaanvaardbare bedreiging voor het Japanse publiek». Blinken had al contact met zijn Japanse en Zuid-Koreaanse ambtgenoten.