Twitter was het nieuwe label nog maar enkele uren eerder beginnen uit te rollen. Het was bestemd voor geverifieerde accounts van onder anderen politici, beroemdheden en mediaorganisaties. In België had bijvoorbeeld premier Alexander De Croo het label - een lichtgrijs vinkje en het woord ’Official’ - gekregen, maar intussen is dat ook bij hem weer verdwenen.
«Het blauwe vinkje zal iedereen op hetzelfde niveau plaatsen», tweette Musk nog. Het nieuwe label moest zich net onderscheiden van dat blauwe vinkje, dat ‘Twitter Blue’ heet, omdat Musk dat onderdeel wil maken van een betalend abonnement (8 dollar per maand) dat door iedereen gekocht kan worden. Het zal dus niet langer voorbehouden zijn voor gecontroleerde accounts, meteen het voornaamste punt van kritiek op de plannen.
«Domme dingen»
Musk liet ook nog weten dat «Twitter de komende maanden veel domme dingen zal doen. We zullen behouden wat werkt en veranderen wat niet werkt.»
Overigens staan de labels voor regeringsofficials (‘government official’), zoals bij de Amerikaanse president Joe Biden en de Franse president Emmanuel Macron, voorlopig wel nog op Twitter.
Telewerken verboden
Intussen heeft Musk een eerste e-mail naar zijn personeel gestuurd. Daarin kondigt hij aan dat de mensen zich moeten voorbereiden op «moeilijke tijden» en verbiedt hij iedereen om te telewerken, tenzij hij persoonlijk zijn goedkeuring geeft. Dat schrijft persagentschap Bloomberg, dat de mail kon inkijken. De nieuwe regels gaan meteen in, waarbij het personeel minstens 40 uur per week op kantoor wordt verwacht.
Door de coronapandemie werkten veel werknemers thuis, maar ook daarna gold een beleid waarbij men zijn plaats van tewerkstelling mocht kiezen. Musk schrapt ook een aantal collectieve rustdagen voor het personeel.
Musk nam Twitter slechts twee weken geleden over en sindsdien werd al ongeveer de helft van het personeel de laan uitgestuurd. Dat gebeurde op een chaotische manier, want achteraf werd aan een deel gevraagd om alsnog terug te keren omdat hun rol onmisbaar bleek binnen het bedrijf. Ook de directie van Twitter werd door Musk grotendeels opzij geschoven.