«Als we onze ambities willen waarmaken, hebben we nog veel grond nodig. We hebben al zo’n 1.400 hectare bebosbare gronden die we de komende jaren kunnen bebossen, maar zoeken naar meer. Alle grondeigenaars die van ons leefmilieu houden, reiken we daarom de hand», aldus Demir.
25.000 euro per hectare
Om de bosuitbreiding te realiseren, werkt de overheid samen met natuurorganisaties zoals Natuurpunt, de Bosgroepen, Bos+, de Regionale Landschappen en Landelijk Vlaanderen. Samen vormen ze de ‘Bosalliantie’. Deze partners zorgen zelf voor extra bossen, maar zijn ook op zoek naar private grondeigenaars die op hun grond een bos willen aanleggen. Zij krijgen daarvoor in ruil een subsidie en praktische ondersteuning.
Een terrein vanaf 0,1 hectare komt in aanmerking voor ondersteuning. De bebossingssteun van Natuur en Bos dekt de aankoop van de nodige bomen, en is ook bedoeld als compensatie voor het grondwaardeverlies dat je lijdt wanneer je een bos aanplant. Op de website kan je berekenen voor hoeveel steun je in aanmerking komt. Dat kan oplopen tot 25.000 euro steun per hectare grond.
Deze week schenkt Radio 2 een week lang extra aandacht aan het bosuitbreidingsverhaal met verschillende getuigenissen en interviews. Zaterdag volgt een hoogtepunt met een plantactie in het Hallerbos in aanwezigheid van een honderdtal luisteraars, enkele artiesten en minister Demir.