Miljonairs smeken machthebbers op Wereld Economisch Forum: «Belast ons!»

Miljonairs smeken machthebbers op Wereld Economisch Forum: «Belast ons!»
AFP / F. Coffrini

Het Wereld Economisch Forum, opgericht door de Duitse econoom Klaus Schwab, brengt al vijf decennia toppolitici, bedrijfsleiders en ngo's bijeen. Voorstanders noemen de organisatie een superdenktank waar op hoog niveau ideeën uitgewisseld worden en vooral contacten gelegd. Critici hebben het over een elitair clubje, een praatbarak waar een sfeer van «ons kent ons» heerst. Het centrale thema deze keer is ‘Geschiedenis op een keerpunt’.

Een groep miljonairs heeft zich aangesloten bij protesten tegen de bijeenkomst van de zakelijke en politieke elite in Davos. De miljonairs lobbyen voor een rijkentaks om de groeiende kloof tussen rijk en arm aan te pakken. De gefortuneerde demonstranten omschrijven zichzelf als «patriottische miljonairs».

Marlene Engelhorn, een van de drijvende krachten achter #taxmenow, verklaarde tegenover The Guardian dat de enige oplossing voor «grove ongelijkheid» is om te eisen dat regeringen «belasting heffen op mij, op de rijken». «Als iemand die haar hele leven van de geneugten van rijkdom heeft genoten, weet ik hoe scheefgetrokken onze economie is», zei ze. «Ik kan niet achterover blijven leunen en wachten tot iemand ergens iets doet. Ik denk dat we geen andere keuze hebben dan actie te ondernemen. (...) Het is tijd om het evenwicht in de wereld te herstellen.»

Roep om hervormingen

Op de webste van #taxmenow, taxmenow.eu, staat te lezen dat de deelnemende miljonairs «pleiten voor hogere belasting op de vermogens van miljonairs». Ze roepen ook op tot hervormingen om de kloof tussen arm en rijk te verkleinen: de herinvoering van vermogensbelasting voor vermogens ter waarde van miljoenen en miljarden euro's, beperking van vrijstellingen voor ondernemingsvermogens en andere bijzondere regelingen voor successie- en schenkingsrecht, progressieve belastingtarieven in plaats van één enkel tarief voor de vermogenswinstbelasting, een vermogensbelasting op bezittingen die miljoenen en miljarden waard zijn als overheidstaken niet kunnen worden gefinancierd vanwege de schuldenrem, strengere regels met betrekking tot belastingontwijking en -ontduiking en een betere uitrusting van de belastingdiensten.

Volgens liefdadigheidsorganisatie Oxfam kan de toenemende ongelijkheid ertoe leiden dat in 2022 263 miljoen extra mensen in extreme armoede zullen leven, waardoor tientallen jaren van vooruitgang teniet worden gedaan.