We zitten noodgedwongen thuis. Vooralsnog kunnen we in België nog een bezoek brengen aan de horeca en aan de winkels en hopelijk blijft dat zo. Maar ondertussen brengen we steeds meer tijd thuis door. En we zijn niet de enige, want onze naastgelegen en bovenburen zijn ook grote delen van de dag thuis. Dat kan er gemoedelijk aan toe gaan, maar wat als je te kampen krijgt met geluidshinder buren? Zeker wanneer je in een appartementencomplex of rijtjeshuis woont waar een enkele muur jou van de buren scheidt?
Welke vormen van geluidsoverlast spelen zich sinds de opkomst van corona op en hoe kun je geschillen met je buren voorkomen? Lees in deze blog wat je kunt doen om geluidshinder tegen te gaan of ermee om te gaan.
Soorten van geluidshinder
Terwijl je na een dag werken je rust probeert te pakken met een goed boek, houdt de buurman er andere plannen op na. Je weet niet waar hij mee bezig is, maar er moet blijkbaar muziek bij worden afgespeeld. En niet zomaar muziek, maar een stijl dat gepaard gaat met hoge frequenties en een diepe bas. Hoewel je wilt verdwijnen in je boek, word je enigszins gedwongen mee te gaan in de stemming van de buurman. Dat kan erg vervelend zijn op het moment dat de muziek te hard staat, dat het te laat op de avond gebeurt of dat je iets vaker dan je lief is naar zijn muziek moet luisteren.
Woon je dicht op elkaar, dan ontkom je er niet aan af en toe iets mee te krijgen van de buren. Leefgeluiden als een stofzuiger of joelende kinderen horen daar bij. Maar waar ligt de grens tussen normale leefgeluiden en geluidsoverlast? De volume van een wasmachine kun je immers niet zachter zetten, zeker wanneer hij gaat centrifugeren. Besluiten de buren om laat op de avond of in de nacht hun was te draaien omdat de energie dan goedkoper is, wat betekent dat jij op je nachtrust moet inleveren, dan kun wel stellen dat je geluidshinder ondervindt.
Tot slot kan het zijn dat je je buren af en toe hoort roepen of zoals al gezegd, dat de kinderen joelen. Niks meer dan normaal, want de hele dag tegen elkaar fluisteren is niet te doen. Mondt het echter uit in een ruzie waaruit je bijna de details kunt opmaken, dan is dat voor jou als directe buur erg vervelend. Niet alleen om ongewild mee te kunnen luisteren, maar ook om te bedenken of je misschien in moet grijpen. Laat staan je er zelf geluidsoverlast van ondervindt.
Wat te doen bij geluidsoverlast van de buren?
Heb je geregeld last van de wasmachine, onaangename muziek of een ruzie die je door de muren kunt horen? Dan zijn er twee dingen die je kunt doen. In de eerste plaats is het aan te raden om op de buren af te stappen en mee te geven wat jij ervaart. Het kan gevoelig liggen, dus zorg ervoor dat je vriendelijk en redelijk naar de buren bent. Daarnaast is het belangrijk om, zeker wanneer je dusdanig dicht op elkaar woont, sommige vormen van geluid met een korreltje zout te nemen. Je leeft nu eenmaal nauw bij elkaar, dus je kunt niet verwachten dat de buren zich 24/7 muisstil kunnen houden.