Je staat op de zwarte lijst van wanbetalers: wat zijn de gevolgen?

Je staat op de zwarte lijst van wanbetalers: wat zijn de gevolgen?

Als je een lening of een kredietkaart aanvraagt, dan moet je jouw schuld natuurlijk op tijd terugbetalen. Doe je dat niet? Dan loop je het risico om op de zwarte lijst van wanbetalers te komen. Aflossingsproblemen kunnen natuurlijk altijd voorvallen als je bijvoorbeeld onverwachte kosten hebt of tijdelijk zonder werk valt.

 

Helaas gaat het ook niet om enkelingen. In januari 2022 werden er namelijk 412.410 achterstallige kredieten geteld door de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP) van de (NBB). Dat is zo’n 3.9 procent van alle openstaande kredieten. Jammer genoeg zijn er heel wat gevolgen van zo’n registratie.

Kan je nog een nieuwe lening aanvragen?

Je kan een nieuwe lening, zoals een persoonlijke, auto- of renovatielening, aanvragen als je op de zwarte lijst staat, maar de kans dat de kredietgever ze zal goedkeuren is klein. Elke financiële instelling is namelijk verplicht om de CKP te raadplegen alvorens ze iemand een nieuw krediet kunnen toekennen. Sta je geregistreerd als wanbetaler? Dan mag de bank jou in principe geen nieuwe lening geven tot je vorige schulden zijn terugbetaald.

Kan je nog een nieuwe kredietkaart aanvragen?

Hetzelfde verhaal als bij een lening: je kan wel een kredietkaart aanvragen, maar je zal er geen krijgen van de bank bij een vermelding op de zwarte lijst. In dit geval is het wel mogelijk om voor een prepaid kredietkaart te kiezen. Dat kan handig zijn als je op reis gaat, want je kan wereldwijd betalen, maar kan geen geld uitgeven dat je niet hebt.

Kan je nog bankieren en een zichtrekening openen?

Als je op de zwarte lijst staat, kan je jouw bankzaken regelen zoals voorheen. Je kan nog steeds uitgaven en betalingen doen met je bankkaart om bijvoorbeeld naar de supermarkt te gaan, te tanken of een verzekering af te sluiten. Normaal gezien is het ook geen probleem om een nieuwe zichtrekening te openen.

Hoe dan ook is het verstandig om je uitgaven tot een minimum te beperken wanneer je op de zwarte lijst staat. Je moet jouw openstaande schulden immers nog altijd terugbetalen. Een beetje meer sparen tijdens deze periode is dan ook aangeraden.

Kan je van de zwarte lijst geschrapt worden?

Ja, gelukkig maar. Je wordt van de zwarte lijst geschrapt als je jouw schulden terugbetaald aan de kredietgever. Na vereffening van je schuld worden je gegevens nog één jaar bewaard, maar nadien is het opnieuw mogelijk om een lening of kredietkaart te krijgen. Slaag je er niet in om je schulden binnen het jaar af te lossen? Dan blijft jouw naam tien jaar op de zwarte lijst staan en duurt het een stuk langer voor je opnieuw een krediet kan aanvragen. Snel terugbetalen is dus de boodschap!