Invoering statiegeld op kleine plastic flesjes in Nederland is een succes

Invoering statiegeld op kleine plastic flesjes in Nederland is een succes
Foto Unsplash

Dat meldt Plastic Soup Foundation, de organisatie achter World Cleanup Day. Volgens de organisatie heeft de sterke afname te maken met het instellen van statiegeld op alle plastic flesjes.

Plastic meest gevonden materiaal

Ondanks de invoering van het statiegeld op plastic flesjes is en blijft plastic wel het meest gevonden materiaal tussen het zwerfafval. 71 procent van het aangetroffen zwerfafval betrof een plastic object, 14 procent was papier en 12 procent metaal. Sigarettenpeuken werden het vaakst gevonden, gevolgd door blikjes, snoepverpakkingen en flessen. Ook mondkapjes werden regelmatig van straat geplukt, die staan op plaats tien in de lijst met aangetroffen afval.

De Europese Unie neemt veel maatregelen tegen plastic afval. Zo zijn plastic, messen, vorken en bordjes in de hele Europese Unie verboden. En ook wattenstaafjes zijn inmiddels in de ban. Winkels mogen van deze producten geen nieuwe voorraden meer inslaan. Wel mag de oude voorraad nog verkocht worden. Het verbod op plastic is het gevolg van een Europese richtlijn die twee jaar geleden in het leven werd geroepen. Het doel is om de hoeveelheid plastic dat in de oceanen terechtkomt te verminderen.

Statiegeld op blikjes

Vanaf 31 december 2022 wordt in Nederland daarom ook statiegeld op blikjes ingevoerd. Dat moet ervoor zorgen dat mensen de blikjes niet zomaar weggooien. Plastic Soup Foundation verwacht dan ook dat volgend jaar het laatste jaar zal zijn dat blikjes veel worden gevonden tijdens World Cleanup Day.